Christian Olsson femma i EM-finalen

”Hade varit skönare att stå här med en bronspeng”

Foto: BILDBYRÅN
Christian Olsson.
SPORTBLADET

Trestegsfinalen var en uppvisning i yppersta världsklass.

För en gångs skull utan Christian Olsson i en av huvudrollerna.

17,20 är normalt ett högst gångbart resultat, men i inne-EM räckte det bara till femte plats för Olsson.

Fransmannen Teddy Tamgho överträffade de redan högt ställda förväntningarna genom att förbättra sitt eget världsrekord med en centimeter till 17,92 – en längd han noterade två gånger.

Bakom hemmafavoriten satte Fabrizio Donato nytt italienskt rekord, 17,73, och tog silver. Rumänen Marian Opreas 17,62 gav brons.

– Inte ens i en OS-final är det sådana resultat. Det är fantastiskt, sade Christian Olsson, som inte hade trott på 34-årige Donato som medaljör.

– Han är lite av en inomhushoppare, men jag är jätteöverraskad att han hade de längderna i kroppen. Att Tamgho gör det resultatet efter längdfinalen – den killen har muskler som uppenbarligen aldrig blir trötta.

Bruten svit

TT: Blir du knäckt eller inspirerad när konkurrenterna hoppar så långt?

– Förra året (i Doha) kände jag mig ganska slagen när han (Tamgho) gjorde världsrekord. Nu blir jag laddad och känner att jag ska göra allt för att hoppa riktigt långt igen.

Av de mästerskapsfinaler 31-årige Olsson fullföljt var den i Paris första gången han hamnade utanför pallen sedan OS i Sydney 2000.

– Klart att det hade varit skönare att stå här med en bronspeng. Men jämfört med Doha, då jag inte visste vad jag skulle göra för att lösa mina hälproblem, är det ändå ett steg framåt att gå in och hoppa här utan problem.

Siktar mot Sydkorea

Säsongens stora mål för Olsson är VM i Sydkorea i månadsskiftet augusti/september.

– Jag får gå hem och slicka såren och sedan analysera vad jag behöver ändra på för att bli ännu bättre. Jag måste ha tålamod, jag har precis fått träna en hel höst utan problem. Det var länge sedan jag fick göra det.

Innan Christian Olsson vandrade vidare mot dopningskontrollen sade han med tanke på Donatos silver:

– Om en gubbe som är 76:a hoppar 17,73 så ska jag väl kunna göra det!

Petter Nilsson/TT