Gebrselassie lägger av

SPORTBLADET

En av friidrottshistoriens bästa – och gladaste – långlöpare har sprungit färdigt.

– Jag lägger av. Det är dags att kliva åt sidan och ge plats åt ungdomarna, sade Haile Gebrselassie sedan han tvingats bryta söndagens New York maraton.

Foto: FOTO: AP
Gebrselassie.

Etiopiern Haile Gebrselassie kom till Manhattan med förhoppningen om att för första gången vara med och slåss om segern i klassiska New York maraton. Men ett inflammerat knä tvingade 37-åringen att bryta loppet efter 25 kilometer. Och efter loppet meddelande han att karriären är över.

Redan som 20-åring vann Gebrselassie sina första VM-medaljer. Det blev guld på 10 000 meter i Stuttgart-VM 1993 och silver på halva distansen. Det blev ytterligare tre VM-guld på milen, bland annat i Göteborg 1995. Dessutom vann Gebrselassie två OS-guld på distansen, i Atlanta 1996 och i Sydney fyra år senare.

Lika känd som Gebrselassie blev för sina framgångar på löparbanorna blev han för sitt sätt att springa: lätt, spänstigt och ofta med ett leende på läpparna, även efter förluster.

Efter sammanlagt nio OS- och VM-medaljer på bana beslutade sig Gebrselassie för att satsa mer på maraton. Han hann bland annat med fyra segrar i Berlins maraton, bland annat 2008 då han satte det nu gällande världsrekordet: 2.03,59.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM