Ricky Bruch drabbad av livshotande sjukdom

”Situationen är allvarlig nu”

1 av 7
Ricky Bruch, 18 år.
SPORTBLADET

Idrottslegendaren Ricky Bruch kämpar för sitt liv.

Sedan några veckor behandlas han för en livshotande sjukdom på ett lasarett i södra Sverige.

– Ricky är en kämpe. När jag talade med honom häromdagen var det han som tröstade mig, säger hans mamma Annelies.

Foto: Foto: IBL
Kämpar mot sjukdomen Ricky Bruch blev inlagd på sjukhus för några veckor sedan. ”Fysiken har blivit mycket svagare”, säger en vän.

– Ricky har känt sig dålig ett tag, fysiken har blivit mycket svagare, trots att han ätit mycket vitaminer och hälsokostpreparat, säger en av de få vänner som fått träffa Ricky Bruch på sjukhuset till Aftonbladet.

– Han blev inlagd för några veckor sedan. Han är svag, och har en sjukdom som kan leda till döden, men Ricky har lurat den några gånger förut. Men situationen just nu är allvarlig, säger vännen.

Ricky Bruch träffar fortfarande några vänner vid sjuksängen, men har avböjt alla övriga besök och telefonsamtal. Men mamma Annelies får givetvis ringa.

– ”Mor, du ska veta att jag har haft världens bästa uppväxt” sa han häromdagen, säger Annelies till Aftonbladet.

Ständigt i fokus

Idrottslegendaren Ricky Bruch vann en olympisk bronsmedalj, i Munchen 1972, och slog världsrekord i diskus.

Då som nu en udda svensk friidrottsgren, men ur anonymiteten steg Ricky från Malmö fram och blev den mest uppmärksammade idrottspersonligheten i Sverige under många år på 1960- och 70-talet.

Han älskade rollen och gjorde det mesta för att behålla den; skådespeleri, diskjockey, erkännanden om sina dopningsmissbruk, ett spektakulärt självmordsförsök, skivinspelningar, tv-program om sex och livsstilar. Han talade om demoner som förföljde honom – och vem mer än Ricky har sprungit in på Stockholms stadion med en kubb på huvudet?

I nästan två decennier var han medias guldklimp, ständigt i fokus – inte älskad av alla, men av många. Han var en ovanlig svensk som gick sin egen väg – genomslagskraften var så stor att en avhandling vid Uppsala universitet döptes till ”Ricky Bruch och övriga sporter.”

Dåvarande finansministern Gunnar Sträng utbrast offentligt: ”Ricky är en fantastisk ambassadör för vårt land.”

– Som tur var kom Björn Borg och Ingmar Stenmark och avlöste mig, sa Ricky till mig i telefon inför sin 60-årsdag.

Jag följde honom som Aftonbladet-reporter under nästan hela hans karriär, och den var brokig och ibland svårförståelig. ”Tränaren” och rådgivaren Kurt ”Alex” Alexandersson kunde ringa på morgonen och säga:

”Vill du skriva om ett världsrekord, kom ut till Limhamnsfältet om en timme. Nu blåser det rätt vindar.”

Har levt ett hårt liv

Ricky är en utpräglad känslomänniska, karaktärsegenskaper som sällan fick utrymme i de beskrivningar som gjordes om honom under glansdagarna, när han levde i kändisbubblan och ofta avvek från det som då ansågs normalt och väluppfostrat.

Till exempel kunde Ricky ringa mitt i natten och läsa dikter, han har en god poetisk ådra men någon publicering av hans skrivna ord och budskap blev det sällan, frånsett några memoarböcker.

Ricky kunde ibland vara både butter och argsint, beroende på resultatet. I en finnkamp på Stadion kastade han diskusen sex gånger, alla ogiltiga. Ett tremeterskast hade räddat en poäng, men Ricky avvek utan att

säga ett ord som förklaring. Vid midnatt ringde han reportern Thorleif Håwi från en krog: ”Kom hit så ska jag berätta varför!”

Ricky berättade, gråtande, orsaken. Han hade samma dag förlorat sin älskade undulat, sorgen var större än ett godkänt diskuskast.

Han talar alltid varmt och kärleksfullt om sina kvinnor och sina fyra barn. Men Ricky har levt hårt och inte varit särskilt skonsam mot sin kropp och hälsa.

Nu slåss han för sitt liv på ett lasarett.

– Ricky är en kämpe. När jag talade med honom häromdagen var det han som tröstade mig, säger hans mamma Annelies.

FAKTA

Friidrott, film och musik – han har provat det mesta

1946: Föddes 2 juli i Örgryte, men växte upp i Skåne.

1967: Tar sitt första SM-guld, i diskus. Totalt blev det elva SM-guld i grenen.

1969: EM-silver i Aten (61,08).

1970: Tar det första av två SM-guld i kulstötning.

1971: Släpper singeln Mej Fångar Ingen Brud.

1972: OS-brons i diskus i München. Tangerar världs­rekordet (68,40) på DN-galan.

1973: Fick pris som världens bäste idrottare av ledande sportjournalister. Vann för femte året i rad de Olympiska dagarna i Sofia, Bulgarien, med hela världseliten på plats.

1974: EM-brons i Rom. Bruch gör debut som skådespelare i filmen Även änglar kan slå en rak höger.

1976: Lämnade gråtandes OS i Montreal 1976 efter att ha missat finalen.

1984: Återkom till diskusringen efter några års frånvaro. Slog direkt till med svenskt rekord (71,26) som gäller än i dag. Gjorde rollen som den store tyste rövaren Labbas i Ronja Rövardotter.

1985: I samband med SM-tävlingarna i Malmö hamnade han i bråk med förbundskaptenen Anders Borgström. Det slutade med att Borgström åkte på en rejäl snyting. Och Bruch hade gjort sitt i tävlingssammanhang.

1990: Kom ut med självbiografin ”Gladiatorns kamp”.

1991: Värvades till Ny demokrati av Bert Karlsson.

2006: Söndag den 7 maj brände Bruch hela sitt livsverk. Priser, videoband och diktsamlingar. Allt.

Ken Olofsson

ARTIKELN HANDLAR OM