– Jag vill njuta av den sista kakbiten

Carolina Klüft om slutet på karriären: Jag kommer avsluta med ett leende på läpparna

Foto: Foto: Gustav mårtensson
blivande politiker? Ett av Carolina Klüfts stora fritids- intressen är världspolitik, och efter karriärens slut kan hon komma att ge sig in i maktens korridorer.
SPORTBLADET

Det är en säsong med lag-EM på hemmaplan och VM i Sydkorea – men låt oss se framåt.

Efter en karriär med ett OS-guld, fyra VM-guld och två EM-guld ser Carolina Klüft slutet.

Och även om framtidstankarna är långt ifrån klara, börjar de hägra i bakhuvudet.

– Jag behöver stilla lite nyfikenhet, säger hon.

Sedan två år tillbaka har Carolina Klüft deklarerat att hon lägger av efter säsongen 2012 – året då OS i London går. Därmed återstår bara ett och ett halvt år av den framgångsrika karriären.

Så börjar hon känna panik att allt snart är över? Absolut inte. Snarare tvärtom, faktiskt.

– För mig har det alltid funnits ett slut och jag har inte alls någon panik utan jag känner nästan som att man har det sista kvar av kakan som man verkligen vill njuta av. Varje tugga blir så tydlig för man vet att det här är det sista jag smakar på nu. Det blir ännu mer tydligt, ännu mer roligt och ännu mer motiverande på något sätt. Det känns bara, bara härligt.

Är du istället mer livsnjutare nu, att du vill njuta av varje ögonblick, varje träning?

– Ja, det tror jag. Man vet att det inte är så långt kvar, då tar man det inte för givet på samma sätt. Man blir oftare påmind om hur kul det är, att jag ska njuta av det och verkligen ha kul de år som är kvar nu. Så blir det absolut och det tycker jag är rätt gött, jag gillar den effekten av det.

”Jag ska avsluta leende”

Hur viktigt är det med en bra avslutning på karriären?

– Det beror på hur man definierar en bra avslutning. För mig handlar det nu om att det enda jag egentligen begär av mig själv och slutet av slutet på min karriär det är att jag får tävla och att kroppen fungerar. Det är inte utfallet som är viktigast för mig, jag kommer avsluta min karriär med ett leende på läpparna vad som än händer, förutom om det blir med en jädra skada som tvingar mig att göra det.

Vad ska du göra då?

– Efteråt? Jag vet inte riktigt exakt. Plugga färdigt, jag vill ha en treårig utbildning i alla fall, jag har läst ett och ett halvt år nu på tio år (ha ha).

Annars, med familjeplanerna, du är väldigt förtjust i barn?

– Ja, men jag är inte i närheten av att tänka på det. Min klocka står still. Det tror jag också beror på att jag fokuserar så mycket på idrotten, det går ju inte att kombinera. Men vi får se, det är inte det första jag kommer göra när jag kliver av.

Men att du vill ha barn är solklart?

– Nej, det är inte solklart. För vissa är det solklart sedan barnsben, det är det inte för mig. Jag tycker jättemycket om barn och det är jättehärligt, men jag har svårt att se mig själv som förälder. Men jag tror också det är någonting som kanske mognar fram, jag har ingen aning.

”Vill göra mycket med livet”

Annars känns bilden av dig som den perfekta mamman.

– Haha, det var gulligt sagt. Jag tror inte jag skulle vara en dålig mamma, det är inte det, men det är bara väldigt mycket saker jag vill göra och barn står inte först på listan – ännu. Jag behöver nog stilla lite nyfikenhet och göra lite saker, annat än idrott.

– Det har tagit upp hela mitt vuxna liv och jag behöver kanske bo någon annanstans, flytta runt lite grann, se lite andra saker. Plugga färdigt, jobb, bara stilla lite innan jag är redo för nästa steg. Det är nog mer att jag är egoistisk och vill göra mycket saker med mitt liv.

Det är knappast omöjligt att livet i framtiden i någon form kommer att handla om politik. Utbildningen Klüft tidigare nämnde har fred och utveckling som huvudämne. Sedan tidigare är Klüft dessutom ambassadör för svenska FN-förbundet – och världspolitiken är något som ligger varmt och hjärtat.

– Det är ett ganska brett ämne, jag är ambassadör för svenska FN-förbundet och jag kanske utvecklar det samarbetet närmare och gör mer för dem för att nå ut med globala frågor, det är viktigt.

– Jag har en egen stiftelse som inte är jätteaktiv nu som jag kan göra mer med, driva fler projekt och göra bra saker med. Det kanske blir något helt annat också, det har jag ingen aning om. Men jag pluggar det för att jag är intresserad, det är en helt annan sida av mig.

FAKTA

Klütfts alla mästerskapsmedaljer

2002

Inne-EM, femkamp

EM, sjukamp

2003

Inne-VM, guld femkamp

VM, sjukamp

2004

Inne-VM, brons längdhopp

OS, sjukamp

2005

VM, sjukamp

2006

EM, sjukamp

2007

Inne-EM, femkamp

VM, sjukamp

ARTIKELN HANDLAR OM