Nylander: ”Dygnen var de tuffaste i mitt liv”

Talade öppenhjärtigt om kokainskandalen 2006 i radioprogrammet Sommar

Foto: ANDREAS HILLERGREN
SPORTBLADET

Det har gått fem år sedan knarkrazzian i Göteborg.

I dag berättade Sven Nylander för första gången själv om vad som egentligen hände den där mörka augustikvällen 2006.

– De där dygnen var de tuffaste och smärtsammaste i mitt liv, sa Nylander i radioprogrammet Sommar i P1.

Det var i samband med friidrotts-EM i Göteborg för fem år sedan som polisen gjorde ett tillslag på en nattklubb där flera idrottsprofiler valt att tillbringa kvällen.

I razzian plockades landslagssprintern Patrik Lövgren och friidrottslegendarerna Patrik Sjöberg och Sven Nylander in och det stod snart klart att samtliga påträffats med kokain i kroppen.

Snart började en av de största skandalerna inom svensk idrott rullas upp.

Bröt tystnaden efter fem år

Sven Nylander valde att neka till att han självmant intagit några droger men efter ett par dagar blev trycket på honom för stort och han kom senare att erkänna att han tagit kokain.

Sedan dess har Nylander valt att inte göra några intervjuer.

Först i dag bröt han tystnaden i sitt sommarprat i P1, ett sommarprogram som han inledde med att berätta hur det gick till den där kvällen i Göteborg när polisen slog till och tog in honom för tester och förhör.

– Chocken som slår till är som en råsop i magen. Det känns overkligt, berättade Nylander.

Trots att han tagit två linor kokain tidigare på kvällen valde han att neka till brottet.

Han säger att han gjorde det för att köpa sig tid.

Testade kokain redan i college

Efter ett par dagar orkade han inte ljuga mer, på en direkt fråga från sin fru bröt han ihop berättade för första gången sanningen.

– Efter många turer erkänner jag att jag tagit kokain 6-8 gånger. Jag slipper rättegång men får ett strafföreläggande. De där dygnen var de tuffaste och smärtsammaste i mitt liv.

Nylander berättade även att han det var under sina collegestudier i Dallas, USA, som 21-åring som han kom i kontakt med kokain och andra droger för första gången.

– Det var den mest självklara saken i världen. I början var jag skeptisk, jag hade varit en präktig kille och knappt varit full innan jag åkte till USA. Men nyfikenheten tog över och tillslut testade jag också.

Han vet inte själv hur många gånger han tagit kokain men han säger att han aldrig gjorde det i samband med sitt idrottande.

– Jag vet inte hur många gånger men det spelar ingen roll i dag, när jag slutat vara dum mot mig själv. Jag tog aldrig kokain när jag tränade eller tävlade, jag tog det på fyllan.

”Jag behövde vakna”

Efter erkännandet tvingades Nylander sluta sitt arbete för stiftelsen ”Ren Idrott”.

– Naturligtvis fattade jag att min post inte var förenlig med att ta kokain. Samtidigt betraktade jag inte mig själv som någon som tog droger. Visst, det hände, när jag druckit för mycket och tappat omdömet, berättar han.

Trots att händelserna i Göteborg skapade många svarta rubriker och vände upp och ner på Sven Nylanders liv är han i dag glad att det faktiskt hände.

– Det var bra att jag åkte dit, jag behövde vakna upp.

Förutom kokainskandalen berättade Nylander även om hur han tagit sig tillbaka med hjälp av meditation, hur han föll för och tillslut gifte sig med sin lärarinna på college och när han blev pappa för första gången, ungefär samtidigt som han sprang sitt livs bästa lopp under OS-finalen i Atlanta 1996.

Hela sommarprogrammet sänds i repris i kväll 22.12 i Sveriges Radio P1.

I MORGON I SPORTBLADET: Lång intervju med Nylander

ARTIKELN HANDLAR OM