Här slår Angelica Bengtsson fyra rekord

Överlägsen i J-EM19:
Jag kan hoppa högre

1 av 4 | Foto: Hasse Sjögren
SPORTBLADET

Nu visar Angelica Bengtsson, 18, återigen upp sin stora talang.

Trots allt annat än optimala träningsförberedelser slaktade hon rekord efter rekord i Tallinn.

Och det finns mer att hämta.

– Jag är säker på att jag kan hoppa högre i sommar, säger Bengtsson till Sportbladet.

ör fem månader sedan slog Angelica Bengtsson igenom med dunder och brak när hon hoppade 4,63 på XL-galan i Globen.

Efter en skade- och sjukdomsfylld vår visade hon vid gårdagens junior-EM åter att hon är att räkna med. Hennes hopp på 4,57 innebär nytt svenskt rekord och var hela 37 centimeter (!) högre än närmaste konkurrent.

– Jag är jätteglad att jag äntligen har slagit det svenska rekordet. Det känns jättebra, och att jag tog det med marginal också, det är kul, säger hon.

’Jättekul med DN-galan’

Hur högt kan du hoppa i sommar?

– Jag kan hoppa högre i alla fall, det kan jag. 4,64 minst.

Du är säker på att du klarar det i sommar?

– Ja. Det blir jättekul med DN-galan, hoppas det kommer mycket publik.

Det är där du tänker ta det?

– Ja, det kan det vara... (skratt).

DN-galan är kommande helg och där kan det bli en publikvänlig duell mellan Bengtsson och superstjärnan Jelena Isinbajeva, som dock dras med skadeproblem.

’Blir lite mörkrädd’

Skadeproblem har även Bengtsson haft. Sjukdomar och en inflammerad benhinna har ställt till det med träningen under våren.

– Vi har fått passa på att träna när det går, vi har inte kunnat ta hänsyn till tävlingar eller sådant. Men det kändes viktigt att vara med här så vi åkte hit. Det är fantastiskt att det kan gå så här bra ändå, säger pappa och tränare Glenn Bengtsson.

Hur bra kan hon då hoppa i VM?

– Till ett VM hinner det väl inte ändras så mycket men det är klart att med en vinter med ordentlig träning så tror jag det kunde hända rätt så roliga saker. Till ett OS, till exempel.

– Nu blir man lite mörkrädd när man tänker på hur det skulle vara att förbereda sig bra. Men det ska vi nog klara en annan gång ...

FAKTA

*MÄSTERSKAPSREKORD I J-EM *REKORDSTOR SEGERMARGINAL *SVENSKT SENIORREKORD *JUNIORVÄRLDSREKORD UTOMHUS

4,20: Angelica Bengtsson, tyskan Lilli Schnitzerling och ryskan Natalia Demidenko klarar alla 4,20 vilket innebär att de är klara för var sin medalj.

4,30: Konkurrenterna stannar på 4,20, så när Bengtsson klarar 4,30 på sitt andra hopp är hennes fjärde raka mästerskapsguld säkrat.

4,42: Bengtsson höjer direkt ribban med tolv centimeter och klarar det på tredje försöket. Därmed är Jelena Isinbajevas tio år gamla mästerskaps­rekord slaget.

4,52: I sitt andra hopp klarar Bengtsson och har därmed slagit Kirsten Belins nästan nio år gamla svenska rekord.

Samtidigt är 4,52 VÄRLDSREKORD för juniorer utomhus. Tidigare låg rekordet på 4,48.

4,57: Av bara farten klarar Bengtsson 4,57 med sitt 15:e hopp för dagen. Hon gör tre försök på 4,64 för att slå sitt inomhusrekord på 4,63 – men misslyckas. Hon kan dock trösta sig med att hon vunnit junior-EM med 37 centimeters marginal – rekord!

ARTIKELN HANDLAR OM