Här dör Klüfts OS-drömmar

”Carro” efter misslyckandet: Man blir ledsen – vi är inga robotar

Foto: LEHTIKUVA/SCANPIX
FICK INTE ENS HOPPA Carolina Klüft var redan uttagen till OS i London. I genrepet i finska Kuortane skulle hon testa kroppen en sista gång. Men det blev fiasko direkt. I första hoppet sprang 29-åringen bara rakt igenom ansatsbanan – något mer försök blev det inte. För Sportbladet berättar friidrottsstjärnan om sin tuffa tid.
SPORTBLADET

Ett smärtande smalben var under kontroll, då svek baksida lår Carolina Klüft i ödestestet.

Nu är OS-drömmen över och för Sportbladet berättar hon om besvikelsen, kritikerstormen, tankarna på ännu ett grenbyte och kampen mot kroppen som hon till slut förlorade.

– Jag är jävligt besviken, säger hon.

Den var ödestävlingen som aldrig ens blev ett försök. En ömmande baksida gjorde att Carolina Klüft var tvungen att ge upp redan i första anloppet.

– Det var jävligt surt när smalbenet blivit så mycket bättre så fick jag en känning i baksidorna. Det är så jädra typiskt, säger hon.

Hon kände av problemen redan på ett sprintpass i början av veckan men hoppades in i det sista att behandlingar skulle få rätt på muskulaturen.

– Jag ville göra att försök men när jag skulle ladda på i ansatsen så känner jag hur det pirrar till i baksidan och då var det inte värt det. Jag vill inte avsluta min karriär liggande i en grop med en avsliten baksida. Jag vill avsluta på ett värdigt sätt med SM och Finnkampen, säger Klüft som tog beslutet att avstå OS direkt på plats.

Det här med att du inte kan vara med på ditt sista stora internationella mästerskap, vad innebär det för dig?

– Det innebär ingenting mer än att jag är jävligt besviken. Men det är klart att den besvikelsen kommer lägga sig sen.

Hur länge har du trott på OS?

– Tills i dag. Jag är den typen av människa, jag ger liksom inte upp. Det går inte, det bär emot hela mitt sätt att vara, i dag försvann chansen och då inser jag själv att det är kört.

Ska avsluta i Finnkampen

Nu väntar en i stället en avslutning på säsongen med SM och Finnkampen där Carro öppnar för lite nya grenar.

– Jag kommer träna lite hårdare nu för jag ska kanske springa lite längre...

400 meter?

– Kanske med häckar i så fall... Men vi får se.

Därefter väntar en höst där Carolina Klüft för första gången inte har friidrott först på schemat (även om hon säger att träning med gruppen lite då och då kan bli aktuellt). Ett av projekten som hon aviserar kan ta vid är att hjälpa unga idrottare att klara av kritiken från media och allmänheten. Något som hon själv har upplevt på nära håll de senaste åren.

– Att misslyckas är inte fult, hemskt eller patetiskt, det är bara så det kan bli.

Blev ledsen

Hur mycket har du tagit åt dig av kritiken?

– Personligen så när man är som mest nedbruten och ska ta en motgång och ligger där, att då ändå bli sparkad på, då kan man bli ledsen eller ännu mer nedbruten. Det är trots allt så att bakom varje hårdhudad idrottsman finns det en människa. Vi är liksom inga robotar. Samhället har blivit hårt, säger Carolina Klüft.

Det låter som du funderat mycket på det?

– Jag känner så för andra unga aktivas skull mer än mig själv. Det finns känsliga individer och någon gång måste man sätta ner foten och stå upp och ta fajten för andras skull.

Vad väntar närmast för dig nu?

– Vi åker hem i morgon, nu ska jag bara peppa Michel som ska åka till OS. Det kändes lite härligt symboliskt på något sätt i dag när den ene tågar ut och den andra tågar in. Det känns jävligt bra.

FAKTA

KAMPEN FÖR EN OS-START

2009: Carolina Klüft meddelar att OS 2012 blir hennes sista stora mästerskap. ”Det är viktigt att ha ett mål”, säger hon.

Januari 2012: Efter att ha plågats länge av stressfrakturen i smalbenet kommer positiva rapporter från lägret i Sydafrika, hoppningen fungerade utan smärta i smalbenet.

7 februari: Carro gör debut i finländska Mustasaari med rekorddåliga 6,03 och känner av smärtan i smalbenet igen.

11 februari: Vid en nordisk inomhuslandskamp hoppar Carro 6,12 och tar beslutet därefter avsluta inomhussäsongen. I stället gör hon ett nytt ingrepp i smalbenet och tvingas bort från banan i nästan en månad.

Maj 2012: Under landslagslägret i San Diego får Klüft återigen positiva besked och planerar debut i Göteborg.

14 juni: Carro hoppar vid Göteborgs GP men smärtorna blir för stora efter de inledande hoppen och hon tvingas till slut krypa ur gropen med svåra smärtor i smalbenet.

25 juni: Beskedet kommer, Carro tvingas ge upp EM. Hon åker hem till Växjö och påbörjar träning för att komma i hoppdugligt skick till OS.

6 juli: Tränaren Oscar Gidewall bekräftar att tävlingen i Kuortane blir det avgörande testet inför OS.

22 juli: Carolina Klüft får inte chansen att hoppa sitt OS-genrep när en krånglande baksida sätter stopp. Därmed dör också OS-drömmen.

ARTIKELN HANDLAR OM