Rekord direkt på DN-galan

Valerie Adams efter sitt Stadionrekord på DN-galan: Jag är bara glad över segern i dag

SPORTBLADET

Först ett dopningsbesked som betydde OS-guld i efterhand, sedan ett infekterat ordkrig med fällda Nadezhda Ostaptjuk och nu en lätt seger och diamantbelöning på DN-galan.

Det har varit en galen vecka för Valerie Adams.

– Jag är bara glad över segern i dag, säger hon till Sportbladet.

Ett stadionrekord och en enkaratsdiamant brukar normalt sett vara en kväll som kvalar in som veckans höjdpunkt.

Men knappast för kulvinnaren Valerie Adams, hon har nämligen varit en minst sagt hektisk vecka.

I måndags kom beskedet att hennes OS-silver helt plötsligt förvandlats till ett guld efter att den ursprungliga segrarinnan Nadezhda Ostaptjuk testat positivt för den anabola steroiden metenolon.

Jubel och gratulationer hemma på Nya Zeeland, men också ett hårt påhopp från Ostaptjuk själv som anklagade Adams för att också ha fällts för dopning.

Inför DN-galan var Valerie Adams tydlig med vad hon kände kring vitryskans attack.

– Hon kan säga vad hon vill. Det här är min tid och jag vill inte att det ska förstöras av barnsliga kommentarer, sa hon till Sportbladet under torsdagen.

Slog 32 år gammalt rekord

Och i kväll var hon alltså helt överlägsen på DN-galan. Med sina 20,26 vann hon tävlingen med 118 centimeter och överträffade dessutom stadionrekordet på 19,93 som Maria Elena Sarria satte 1980.

– Det är en vecka jag helst glömmer, men det är som det är. Idag ville jag bara gå ut och ha roligt, det handlade bara om att komma tillbaka i rytmen inför kommande tävlingarna där jag verkligen ska pressa gränserna, säger Adams om segern.

Rekordslakt även i kula

Även i damernas diskus blev det rekordslakt. I tur och ordning slog Nadine Müller, Sandra Perkovic och Darya Pischalnikova Carmen Romeros 32 år gamla rekord, 64,76, under de fem första omgångarna.

Men Pischalnikova blev trots det utan diamant. I sista omgången replikerade nämligen OS-mästarinnan Sandra Perkovic med ett jättekast på 68,77. Ett kast som gav både seger och diamant, men också segern i den totala Diamond Race-sammanställningen.

– Jag är glad över kastet. 68,77 är riktigt långt så här direkt efter OS för jag har firat hårt och är lite trött, säger Perkovic.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott