”Drottningen Klüft” hyllas i hela Europa

”En sida av friidrottshistorien som vänds”

SPORTBLADET

Carolina Klüft missade att kvalificera sig för Finnkampen och gjorde därmed sin sista tävling i SM.

Nu hyllas 29-åringen för sin fantastiska karriär i tidningar över hela Europa.

– Carolina Klüft regerade mångkampsvärlden, skriver franska Sport365.

Carolina Klüft slutade fyra på 400 meter häck i SM och är därmed inte kvalificerad till Finnkampen, som var tänkt att bli hennes avskedsföreställning. Istället slutade en fantastisk friidrottskarriär på Stockholms Stadion på lördagen.

”Det känns tråkigt”

– Det känns tråkigt, det hade varit fantastiskt att avsluta på Ullevi. Jag får väl vara reserv, jag går inte före någon annan på några som helst grunder, säger Klüft till TT.

Beskedet uppmärksammas inte bara i Sverige. Tidningar över hela Europa skriver om Klüfts avsked och hyllar svenskan för en imponerande karriär.

– Carolina Klüft regerade världen i mångkamp 2002-2007. Det här är en sida av friidrottshistorien som vänds. Klüft som var en av 2000-talets största stjärnor har bestämt sig för att sluta, skriver franska Sport365.

”Dominerade disciplinen”

Österrikiska Kurier beskriver Klüft som ”mångkampsdrottningen”, belgiska Nieuwsblad berättar hur hon ”dominerade den krävande disciplinen” och tyska Spiegel uppmärksammar 29-åringen som ”den näst bästa mångkamparen genom historien”.

Överallt berättas det om en historisk karriär med ett OS-guld, tre VM-guld och två EM-guld. Samt det europeiska poängrekordet 7032, endast slaget av amerikanskan Jackie-Joyner Kersee.

Förbundskapten Stefan Olsson har inte spikat truppen till Finnkampen definitivt men Klüft väntas inte få någon plats på gamla meriter.

– Jag tror inte Carro vill ha en plats av nostalgiska skäl, det känns inte aktuellt, säger Olsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott