Pistorius riskerar livstids fängelse

"Blade Runner" bröt ihop fullständigt i rätten – nekar till anklagelserna

1 av 22 | Foto: REUTERS
På andra förhandlingsdagen i februari brast Oscar Pistorius ut i gråt vid flera tillfällen.
SPORTBLADET

Pretoria/Stockholm.  "Bladerunner" bröt ihop och grät öppet i rätten när åklagaren menade att det rör sig om överlagt mord.

Nu kommer ett uttalande från friidrottsstjärnans stab – OS-hjälten nekar till att ha mördat sin flickvän Reeva Steenkamp "å det grövsta".

– Han har tydligt klargjort att han vill skicka sina djupaste kondoleanser till Reevas familj, skriver de på hans hemsida.

Det rådde nära nog kaos i Magistrat Court i Pretoria under fredagsförmiddagen, då Oscar "Bladerunner" Pistorius skulle inför domstolen, misstänkt för att natten till i går ha skjutit ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp i deras hem i Silver Wood Estate ett par mil utanför huvudstaden.

Oscar Pistorius, som spenderat natten på polisstationen i Pretoria, anlände till förhandlingarna rejält försenad.

Domaren Desmond Nair skulle besluta om Pistorius borgenansökan, en ansökan som polisen motsatte sig redan igår.

I ett uttalande från familjen och hans ledarstab på Pistorius hemsida på fredagseftermiddagen tillbakavisade idrottsstjärnan anklagelserna "å det grövsta".

Rak i ryggen

I salen var det oerhört varmt och trångt och allt eftersom syret började tryta blev det alltmer oroligt. Ingen vågade heller lämna sin plats och riskera att inte få den tillbaka igen.

Först efter tre och en halv timme kom domare Desmond Nair in och strax därefter fördes den mordmisstänkte Oscar Pistorius in. Han gick rak i ryggen och med huvudet högt och ställdes sig på den anklagades plats, ett avskilt ”bås”, strax framför sina anhöriga.
När Pistorius till slut fördes in i salen stod han med böjt huvud inför åklagaren som läste upp anklagelserna.

Grät öppet

Åklagaren yrkade på överlagt mord – ett brott som ger livstids fängelse. 

Strax därefter bröt "Bladerunner" ihop totalt – och satte sig gråtandes med huvudet mot bordet. Pappan till Pistorius sträckte fram en hand för att trösta sonen – som fortsatte att gråta öppet.

Förhandlingarna var kaosartade.

– Trots att det är helt tyst i rättsalen är det nästan omöjligt att uppfatta vad åklagare, försvarsadvokat och domare säger, berättade Sportbladets utsände Pelle Tagesson.

TV-kameror fanns i rättsalen och sände, men beordrades stänga av sina kameror vilket gjorde att häktesförhandlingarna sköts upp ytterligare.

"Extremt traumatiserad"

Försvarsadvokaten beskriver sin klient som i ett "extremt traumatiserat tillstånd" och motsade sig en tv-sändning från tingsrätten.

Efter en stunds förhandlingar beslutades det till slut att det inte skulle sändas live från rättssalen.

Försvaret ville skjuta upp förhandlingarna till på tisdag för att hinna förbereda sig ytterligare – något som godkändes av domaren. Pistorius advokat bad också om att sin klient skulle hållas på polisstationen fram till på tisdag. Men domare Nair slog fast att man i vanliga fall hålls i det lokala fängelset.

– Jag vill inte se någon särbehandling av Pistorius, sade Nair.

Polischefen uppges ha gett tillstånd till att Pistorius ska få hållas på polisstationen fram till tisdag när de nya förhandlingarna ska återupptas, något som domare Nair godkände.

"Fullständigt kaos"

Trots att domaren betonade att det var viktigt att undvika "särbehandling" slipper alltså Pistorius spendera de närmaste dagarna i det lokala fängelset.

En sydafrikansk jurist på plats menade att han slipper fängelser för att han är känd, inte för att han har funktionshinder. 

– Det finns massor med personer med funktionshinder i fängelset, säger juristen till The Guardian.

När Pistorius lämnade salen efter beskedet kastade han en snabb blick mot sina syskon bland åhörarna. Han fick fram ett svagt leende innan han fördes bort.

Sportbladet direktrapporterade från häktesförhandlingarna