Enkät: Profilerna om friidrotts-EM

SPORTBLADET

1) Hur många svenska medaljer blir det och vem tar dem?

2) Vem blir EM-kung respektive EM-drottning?

3) Vem ska man hålla ögonen på under EM – någon som kan skrälla?

4) Hur ska Sverige få fram fler framgångsrika friidrottare?

5) Vad gör du nuförtiden?

Maria Akraka, 46, före detta löpare

1) – Vi har ett givet guld i Aregawi och sen tror jag att Michel Tornéus kan ta guld. Moa Hjelmer kan slåss om medalj, men förmodligen inte guld.

2) – Sätter Aregawi världsrekord så blir hon definitivt drottning. På herrsidan vet jag faktiskt inte.

3) – Kanske att Odain Rose kan göra något på 60 meter. Sen vet man aldrig, men Alhaji Jeng bör man nog nämna. Han har inte presterat på länge men besitter en bra kapacitet.

4) – Jag tror att det handlar mycket om tillfällig-heter för att man ska få fram de riktigt stora stjärnorna. Därför måste man hålla ögonen öppna, det är extremt tuff konkurrens så det gäller att verkligen fånga upp talangerna.

5) – Jag håller på väldigt mycket med mina travhästar, men försöker att jobba lite också. Jag gör lite av varje, till exempel föreläser jag mycket och har även en del konferencierjobb. Så det är fullt upp.

Anders Gärderud, 66, före detta löpare

1) – Tre medaljer. Aregawi tar självklart en. Sen tror jag mycket på Michel Tornéus och hoppas att Angelica Bengtsson får till det.

2) – Aregawi blir en av de stora profilerna. Jag hoppas även att Tornéus kan återupprepa det han gjorde i Globen och hoppa upp emot 8,20 och kanske mer därtill.

3) – Kanske att det i så fall skulle vara Alhaji Jeng (höjdhopp), men då ska han upp på åtminstone 5.60,kanske 5.70.

4) – Det är viktigt som sjutton att få mästerskap på hemmaplan. VM i Göteborg 1995 var en stor anledning till att dåtidens största talanger som Klüft och Olsson fastnade för friidrott. Utan det mästerskapet kanske de hade blivit handbollsspelare eller hockeyspelare.

5) – Jag jobbar på Bosön som idrottslärare. Jag bor alldeles intill och har en halvtidstjänst där. Sedan jobbar jag för Sveriges Television också, så det är perfekt för en pensionär som mig.

Stefan Holm, 36, före detta höjdhoppare

1) – Vi bör ta två medaljer, Michel Tornéus i längd och Abeba Aregawi på 1 500 meter.

2) – Nu kommer Aregawi i och för sig inte att ha någon hare, men skulle hon vinna på hemmaplan så ligger hon väldigt bra till i den kategorin. På herrsidan säger jag den franske höjdhopparen Mickaël Hanany.

3) – Som gammal höjdhoppare hoppas jag extra på de svenska tjejerna. Och det kan faktiskt bli så att vi har tre tjejer i final, det vore häftigt.

4) – Många har gjort fina resultat på ungdomsmästerskap och det gäller att stötta dem med träningsläger, tränare och medicinskt team. Kunskapen finns, inget snack om saken.

5) – Jag jobbar på Karlstad universitet, där kör jag halvtid med marknadsföring och student-rekrytering. Sedan gör jag lite extraknäck för TV, under EM kommer jag att vara expert för TV4. Jag har även en del egna föreläsningar, så det finns att göra om man säger så.

Carolina Klüft, 30, före detta sjukampare & längdhoppare

1) – Jag gillar inte att sätta upp resultatkrav då många av dem är mina vänner. Men jag hoppas på många personliga rekord, många bra prestationer och några medaljer... fler än en.

2) – Tia (Hellebaut), Emma (Green Tregaro) och Ebba (Jungmark) hoppas jag ska göra bra ifrån sig i höjdhoppet. Manliga sidan? Hoppgrenarna är väldigt spektakulära inomhus och kula, som de ska köra på EM-torget. 60 meter häck är ofta rafflande.

3) – Jag vill inte peka ut någon, det känns för nära och jag är ingen expert. Men jag tror många kan ta vara på hemmaenergin och överraska sig själva och oss andra.

4) – Jag tycker att vi har många framgångsrika nu. Får inte glömma att vi hade ett väldigt bra fjolår med tre EM-medaljer. Problemet är att man hela tiden jämför med den här fantastiska perioden vi hade i början av 2000-talet. Det är orättvist mot dem som kommer nu och sätter en orimlig press på dem. Vi ska se de prestationer för vad de är nu och då har vi många duktiga talanger som är på rätt väg.

5) – Jag studerar på heltid, freds- och konfliktkunskap. Sedan har jag lite andra åtaganden – Naturskyddsföreningen en gång i veckan, förbundet samarbetar jag med lite grann, lite föreläsningar och så.

Patrik Sjöberg, 48, före detta höjdhoppare

1) – Jag säger tre medaljer. Michel Tornéus bör vara med i medaljstriden. Annars är min favorit Angelica Bengtsson och sen givetvis Abeba Aregawi, där har vi ett självklart guld.

2) – Aregawi kan bli EM-drottning. På herrsidan är det svårare att gissa, jag har inte någon jättekoll på alla namn längre.

3) – Hemmaplan ger lite extra krydda när alla vill visa upp sig för publiken, men skräll? Nej, det tror jag tyvärr inte på.

4) – Ett stort dilemma som jag ser det är att man har problem med att få unga talanger att stanna kvar i friidrotten. De börjar alldeles förtidigt, redan vid 6-7 års ålder och slutar när de är 11-12.

5) – Jag håller på att spela in säsong två av min TV-serie, jag föreläser och har släppt en träningsbok. Så det är fullt upp, jag önskar att det fanns fler timmar på dygnet men vad fan, vila kan göra i graven.