Enkelt till final i landslagsdebuten

Aregawi: Jag hoppas jag vinner

Foto: SCANPIX
Adeba Aregawi.
SPORTBLADET

En trevande start. Sedan en lika enkel som väntad finalplats.

1 500-metersstjärnan Abeba Aregawi är i EM-final efter ett nytt styrkebesked.

– Jag hoppas jag vinner, sade hon.

I Globen i förra veckan gick Abeba Aregawi en kamp mot världsrekordet. I sin svenska landslagsdebut tog 22-åringen det betydligt lugnare.

Men en lika överlägsen seger blev det ändå i försöksheatet på 1 500 meter vid inne-EM i Göteborg.

Aregawi snubblade till lite just i starten, men efter redan ett av de totalt sju och ett halvt varven, var Hammarbylöparen uppe i ledningen.

Med ett lätt löpsteg gled svenskan sedan iväg från det övriga fältet och joggade i mål på 4.11,39. Och ställde direkt om siktet till lördagskvällen, då medaljerna ska fördelas.

– Det kändes bra. Men det är i morgon som det är final, sade hon.

Stort publikstöd

Loppet var hennes första i den blågula landslagsdressen – tills i höstas tävlade hon fortfarande för Etiopien. Men hemmapubliken i Scandinavium var snabb att välkomna den nya svenska medeldistansstjärnan.

– Det är bra, jätteroligt, sade Aregawi, kortfattat men med ett stort leende på läpparna.

Abeba Aregawi fick en nästan perfekt start på sin korta inomhussäsong när hon sprang i XL-galan i förra veckan. Men bara nästan. För även om hon krossade det tidigare svenska rekordet saknades futtiga tolv hundradelar till världsrekordet.

Vill styra loppet

Det lär inte ryka i Scandinavium heller. I finalen är det bara medaljerna som räknas, poängterade Aregawi inför EM-debuten.

– Det blir mer för att vinna. Jag kommer bevaka loppet själv, styra loppet, sade hon.

De snäva banorna inomhus är egentligen ingen större favorit hos Aregawi, som trivs betydligt bättre utomhus där varje varv är dubbelt så långt – och kurvorna hälften så många.

I finalen ställs hon dessutom mot bland andra ryska världsrekordhållerskan Jelena Soboleva. Men svenskan är inte orolig för hur finalen kommer att utveckla sig, oavsett om det blir hög fart från början eller en spurtstrid i slutet.

– Jag har allt som en löpare behöver, både uthållighet och spurtförmåga. Så jag kan genomföra loppen som jag vill.

Jens Bornemann/TT