Pistorius pappa skyller på regeringen

"Titta bara på brott mot vita"

1 av 65
Åklagarens bild av hur dödsskjutningen gick till. Grafik: Patrik Lindvall
SPORTBLADET

Kriminalitet riktat mot vita i Sydafrika är anledningen till att Oscar Pistorius med familj äger så mycket vapen.

Det menar Oscars pappa Henke, som går till attack mot den sydafrikanska regeringen.

– Det säger en del om ANC:s regering. Titta bara på brott mot vita. Varför är skyddet så svagt i det här landet?, säger Henke till Daily Telegraph.

Henke Pistorius, satt med sin son under samtliga dagar av häktnings- och borgensförhandlingarna och har enligt sydafrikanska Beeld licens för fyra olika vapen. Familjen Pistorius har sammanlagt licens för 55 vapen.

Nu ger sig Henke på den sydafrikanska regeringen i en attack mot vapenkulturen i landet, som han menar beror på en ökande brottsvåg i landet. Brottsvågen är enligt Henke anledningen till att familjen Pistorius äger så mycket vapen. Man känner att man inte kan förlita sig på polisen, när inbrotten fortsätter att öka i landet.

– Det säger en del om ANC:s regering. Titta bara på brott mot vita. Varför är skyddet så svagt i det här landet?, frågar Henke retoriskt.

"Värdesätter livet"

– Du kan inte lita på polisen. Inte på grund av att de är ineffektiva utan för att kriminaliteten är så utbredd, fortsätter Henke.

Henke medger att han själv aldrig behövt använda ett vapen i självförsvar men lägger till:

– Det betyder inte att jag inte blivit rånad eller attackerad. Som en familj värdesätter vi livet för mycket för att dra vapen vid varje chans vi får, säger han till Daily Telegraph.

Regeringen svarar

Henkes uttalanden har upprört den sydafrikanska regeringen, som pekar på att mordfrekvensen i landet sjunkit med 28 procent sedan 2003.

– Kriminalitet rättfärdigar inte en person att använda vapen för att döda. Det rättfärdigar inte heller en person att ha massa vapen i sitt hem. Folk måste anmäla brott till polisen. Oscars far har ingen rätt att säga så. Det är ett väldigt besvärande uttalande, säger Ishmael Mnisi, talesperson för ANC till Daily Telegraph.

Oscar Pistorius släpptes mot borgen för två veckor sedan och bor i dag hos sin farbror.