Klart: Hon är Sveriges nya förbundskapten

Presenterades i dag: "Det här blir en rolig uppgift"

Foto: Bildbyrån
Karin Torneklint
SPORTBLADET

I måndags kunde Sportbladet avslöja att Karin Torneklint, 45, blir ny förbundskapten för friidrotten.

I dag presenterades hon på en presskonferens.

– Det här är ett kanonval som vi är jätteglad över, säger Anders Albertsson, friidrottsförbundets generalsekreterare.

Hon är mest känt för att ha tränat systrarna Sanna och Jenny Kallur under glansåren 2005-2008.

Nu blir Torneklint historisk som den första kvinnliga förbundskapten någonsin för friidrotten.

– Min första tanke var att: "Nej, jag trivs så bra med det som är nu". Men ju mer jag tänkte på det kände jag att det passar mig. Det här blir en rolig uppgift, säger hon.

"Blir en nystart"

Redan inför inomhus-EM i Göteborg, där Sverige tog hela sex medaljer, stod det klart att hon skulle efterträda Stefan Olsson, som dock blir kvar i organisationen.

– Det känns bra att lämna över till Karin nu. Det här blir nystart och känslan är att det finns väldigt mycket energi som ligger och väntar på att ge utlopp framöver, säger Olsson.

Torneklint har på senare tid bland annat jobbat som fystränare för IBF Faluns innebandylag. Nu väntar alltså större utmaningar.

– Först och främst måste jag komma in i jobbet, det var ändå ganska många år sedan jag var med Jenny och Sanna och det är många nya personer som jag måste lära känna. Sedan blir min uppgift att hjälpa våra aktiva att lyckas och vara framgångsrika, säger hon.

Ny roll för Olsson

Torneklint tillträder i april månad har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till 2016. Hennes uppgifter blir att komma ännu närmare de aktiva och deras tränare, samt att ha ett större fokus på de stora mästerskapen.

Stefan Olsson kommer i framtiden att ansvara för den långsiktiga idrottsliga utvecklingen i sin nya roll som idrottschef.

ARTIKELN HANDLAR OM