Pistorius får resa utomlands – för att tävla

Reseförbudet hävs – bra dag för Pistorius försvar

1 av 22 | Foto: REUTERS
På andra förhandlingsdagen i februari brast Oscar Pistorius ut i gråt vid flera tillfällen.
SPORTBLADET

Oscar Pistorius får lämna Sydafrika och tävla utomlands.

Det blev en framgångsrik dag för sprinterstjärnan i rätten när hans advokater fick domaren att lätta på restriktionerna kring borgensvillkoren.

– Jag kan inte se någon anledning till varför Pistorius inte skulle få resa utomlands för att tävla om han blir inbjuden, sade domaren Bert Bam enligt News24.

Pistorius försvarsadvokater argumenterade för flera lättanden av borgensrestriktionerna som fastställdes i slutet av februari. Bland annat ville man att domstolen tar bort reseförbudet och att "Bladerunner" skulle slippa de regelbundna testerna för alkohol och droger.

Pistorius var tvungen att lämna in sitt pass som del av de ursprungliga borgensrestriktionerna. Försvaret ville att han skulle tillgång till det under vissa villkor.

– Det är ju inte så att han ska åka till Mauritius på semester, utan bara för att få en inkomst. Det finns inga andra skäl, sade försvarets Barry Roux i rätten enligt Eye Witness News.

Försvaret syftade på att Pistorius kan behöva resa för att tävla, då han behöver pengarna.

Får resa och tävla

Och Pistorius försvar hade en bra dag i rätten. Domare Bert Bam kritiserade domare Desmond Nair, som satt restriktionerna, på flera av punkterna och beslutade att Pistorius ska få resa utomlands.

– Jag kan inte se någon anledning till varför Pistorius inte skulle få resa utomlands för att tävla om han blir inbjuden, sade Bam i rätten enligt News24.

Därefter beslutade Bam att Pistorius advokater ska få hålla Pistorius pass, och att Pistorius får resa utomlands förutsatt att han meddelar det en vecka innan avresa och tillhandahåller en resplan.

Även alkoholförbudet stryks.

"Helt orimligt"

Bam menar att det inte råder en flyktrisk med tanke på Pistorius tillgångar i Sydafrika och att hans familj bor i landet.

Domare Bam beslutade även att stryka kravet på Pistorius att anmäla sig på den lokala polisstationen två gånger i veckan.

– Det var helt orimligt och orättvist, menade Bam i rätten.

Vidare får Pistorius nu även full tillgång till sitt hem, där han greps den 14 februari efter att flickvännen Reeva Steenkamp skjutits till döds.

– Det är hans hus och han vill återvända dit, förklarade försvarsadvokaten Roux.