Efter dubbellivet som prostituerad – nu rivs hennes namn från pris

Delades ut för bara en vecka sedan

1 av 6
SPORTBLADET

När det för ett halvår sedan uppdagades att före detta löparstjärnan Suzy Favor-Hamilton levt ett dubbelliv som prostituerad i Las Vegas chockades idrottsälskare i USA.

I dag rivs hennes namn från det prestigefulla priset för årets främste College-idrottare.

Priset för främste manliga College-idrottare i USA heter The Big Ten Jesse Owens Athlete of the Year och motsvarande pris för damer har fram till nu hetat The Big Ten Suzy Hamilton Athlete of the Year.

College-ligan har nämligen beslutat sig för att sudda ut Favor-Hamiltons namn med bakgrund av den prostitutionsskandal som uppdagades i december i fjol.

Beslutet har enligt USA Today tagits efter diskussioner mellan College-ligan och Favor-Hamiltons gamla college i Wisconsin och tas bara en vecka efter att ishockeyspelaren Amanda Kessel vann årets pris bärandes Hamiltons namn.

"En flykt"

Efter en väldigt framgångsrik karriär som medeldistanslöpare med sju segrar i de amerikanska mästerskapen och OS-deltagande 1992, 1996 och 2000 gick det utför när skorna lades på hyllan.

Hon har själv berättat hur hon hamnade i en depression och hur hon inledde livet som prostituerad i Las Vegas för att ha råd att underhålla familjens livsstil.

– Jag lockades av jobbet som eskortflicka eftersom det gjorde att jag kunde hantera den tuffa period jag gick igenom i mitt äktenskap. Det var en flykt från det liv jag kämpade i. Det var ett dubbelliv, sade hon efter att hennes nya yrke uppdagades.