Världsårsbästa av Bolt

”Bolt ville visa att det är han som sitter på tronen”

Foto: SVT.SE/SPORT
SPORTBLADET

Här skickar Usain Bolt en hälsning till Tyson Gay inför VM i Moskva.

Med tiden 19,73 slog han nytt världsårsbästa på 200 meter – med en hundradel.

– Bolt känner nog att det är han som sitter i förarsätet nu, säger SVT:s expert Anders Gärderud.

Maktkampen mellan världens två största sprintstjärnor fortsätter inför VM i Moskva.

I torsdags vann Tyson Gay 100-metersloppet vid Diamond League-galan i Lausanne på imponerande tiden 9,73. I dag slog Usain Bolt nytt världsårsbästa på 200 meter med 19,73 vid galan i Paris.

– Gay har visat strålande form i början på säsongen, inte minst i Lausanne där han skickade en skaplig hälsning att "mig ska ni inte räkna bort", säger SVT:s expert Anders Gärderud och fortsätter:

– Jag tror att Bolt ville markera att man inte kan räkna bort honom heller. Det ligger en oerhört stor prestige i att titulera sig världens snabbaste man.

”Jag som regerar”

– Det är ett mentalt spel också, innan ett sånt mästerskap som stundar i Moskva vill man visa att "det är jag som sitter på tronen, jag som regerar och mig ni ska se upp med". Efter det här loppet känner nog Bolt att han fortfarande är i förarsätet, säger Gärderud.

Själv säger den 26-årige superstjärnan att han inte oroar sig för tiderna.

– Jag vill absolut springa snabbt, men allt handlar om vad jag måste jobba på på träningen. Det är några grejer, säger han enligt TT.

– Jag kunde ha sprungit de sista 50 meterna bättre. Det var inte lika kraftfullt som vanligt, och sista 30 hade jag lite problem med tekniken.

Bolts landsman, OS-trean Warren Weir, slutade tvåa på 19,92 medan hemmahoppet Christophe Lemaitre blev trea med säsongsbästat 20,07.

Tyson Gay hade det tidigare världsårsbästat på 19,74 från de amerikanska VM-uttagningarna för två veckor sedan.

Friidrotts-VM i Moskva avgörs mellan 10 och 18 augusti.