Förbundet kämpar för att få Bahta VM-klar

”Ju starkare landslag vi har, ju bättre för alla”

Meraf Bahta, till höger, hoppas bli svensk medborgare i tid till VM.
SPORTBLADET

Den 29 juli måste friidrottsförbundet anmäla de svenska VM-deltagarna.

Nu har man själva skrivit ett brev till Migrationsverket för att få Meraf Batha, 24, klar i tid.

– Det börjar brinna i knutarna, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

I lördags sprang 1500-meterslöperskan Meraf Batha till sig en VM-plats med det näst bästa svenska resultatet genom tiderna.

Problemet? Hon har ingen nation att tävla för.

Att springa för Eritrea – landet hon lämnade 2009 – är inte aktuellt. Samtidigt måste Bahta ha bott i Sverige i fem år innan hon kan bli svensk medborgare. Hon är uppe i fyra och ett halvt.

VM börjar om mindre än en månad.

– Migrationsverket har en policy att man kan få snabbare handläggning om man kan vara med och fajtas i ett mästerskap. Därför har vi på förbundet gjort en idrottslig bedömning av Meraf som bilaga till deras ansökan, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

”Inte okänd för oss”

Skulle du vilja ha med Meraf i VM?

– Jag vill ha med alla svenskar som är bra på att springa eller hoppa. Hur länge de har varit svensk medborgare är ointressant, det lägger jag ingen energi på.

Har du pratat med henne?

– Jag har pratat med hennes tränare Ulf Friberg. Meraf har bott i Sverige länge och tävlat här under många års tid. Hon är inte okänd för oss utan har önskat att bli svensk länge.

Vad skulle det betyda att få in en löpare av hennes kaliber?

– Det är alltid bra, förstås. Ju starkare landslag vi har, ju bättre för alla, säger Torneklint.

”Ont om tid”

Måndagen den 29 juli är sista datumet att anmäla en idrottare till VM. Innan dess måste alltså Meraf hinna bli svensk medborgare, få ett visum, och flygbiljetter till Moskva.

– Det är ont om tid om vi ska hinna fixa allting, det är upp till Migrationsverket att göra sin bedömning, säger Torneklint.

I en intervju med Sportbladet i lördags sa Bahtas tränare Ulf Friberg så här:

– Hennes högsta önskan är att springa för Sverige. Vi hoppas att det går att lösa, Sverige är ju hennes land nu så det är mest en tidsfråga.

FAKTA

De har också fått snabbt medborgarskap

Ludmila Engquist

Fick med hjälp av Friidrotts­förbundets Bengt Westerbergs hjälp ett rekordsnabbt svenskt medborgar­skap inför OS i Atlanta 1996.

Nil De Oliveira

Kom till Sverige från Brasilien 2006 för att bo med sin mamma. Fick svenskt medborgarskap 2010 och kunde därmed delta vid EM samma år.

Abeba Aregawi

Flyttade till Sverige för att bo med sin man. Fick uppehållstillstånd hösten 2009. Fick svenskt medborgarskap sommaren 2012.