Sjukampssilver på junior-EM

Sofia Linde krossade personliga rekordet

SPORTBLADET

Sveriges friidrottstalanger fortsätter skörda framgångar på juniormästerskapen.

Senast i raden är Sofia Linde som med jätteperset 6081 poäng kom in som silvermedaljör i sjukampen på junior-EM.

– Det känns sjukt gött, det är galet, säger hon.

Mångkamperskan Sofia Linde, 18, stormade in som en riktig skräll på inomhus-EM i vintras där hon slutade femma i tuff seniorkonkurrens. Hon följde upp det med att klara VM-kvalet i första sjukampen för året i Götzis i maj och vid junior-EM i Rieti krossade hon i dag sitt personliga rekord i med 131 poäng när blev silvermedaljör på 6081 poäng.

Serien innehöll personliga rekord på 100 meter häck (13,68) och kula (14,46) samt persnära resultat i alla övriga grenar.

– Det känns sjukt gött, det är galet, säger hon.

Just perset i första grenen 100 meter häck var en viktig nyckel.

– Innan häcken var det mycket nervositet och det pirrade i hela kroppen så då var det riktigt skönt att börja med pers, säger Linde.

Slutpoängen är fjärde bästa svenska resultat genom tiderna bakom Carolina Klüft, Jessica Samuelsson och Monica Westén.

Slutpoängen betydde alltså också att hon för andra gången gick över b-gränsen till VM i Moskva. Ett mästerskap Sofia Linde hoppas kunna ladda om till.

– Det vore sjukt kul att vara med där, jag får se lite hur kroppen mår men känns det bra så åker jag om jag blir uttagen, säger hon.

Vann sjukampen gjorde belgiskan Nafissatou Thiam på imponerande 6298 poäng, nytt belgiskt seniorrekord.

***

Nyblivne svenske juniorrekordhållaren på 100 meter, Erik Hagberg, blev femma i finalen på 10,68. Även Lynn Johnson tog sig in på topp 8 i tresteg där hon slutade sjua.