Usain Bolt: ”Har inget att dölja”

Sprinterstjärnan tala ut efter skandalerna

SPORTBLADET

LONDON. Usain Bolt är inte orolig för att åka fast i någon dopingkontroll.

– Nej, jag vet att jag är ren, så jag har ingenting att dölja. Allt jag tar är vitaminer, säger han.

Usain Bolt har inte uttalat sig sedan de senaste dopningavslöjanden, så intresset var enormt här i London inför helgens Diamond League-tävling på Olympiastadion i London.

Och dopningfrågorna haglade över Usain Bolt vid en presskonferens som og slut alldeles nyss.

Jamaicanen som toppar listan över världens snabbaste män genom tiderna, där sju av tio åkt fast för dopning.

Kan folk lita på att du inte också är dopad?

– Jag kan inte uttala mig om andra, men själv tycker jag att jag bevisat vilken stor idrottsman jag är. De som följt mig under karriären vet att jag blev yngste JVM-vinnaren någonsin när jag vann 200 meter som 15-åring 2002. Jag har slagit varenda rekord som går att slå, säger han.

– Jag har ingenting att dölja.

Har du pratat med Asafa Powell?

– Vi hade en kort pratstund och jag sa att jag tyckte det som hänt var synd och att han måste vara stark och träna och vara fokuserad.. Men jag tror inte allt har sagts eller gjorts efter de här senaste dopningsavslöjandena.

”Ett team som kollar sånt”

Hur håller du själv reda på alla förbjudna ämnen?

– Jag har ett helt team som kollar sådant åt mig. Jag litar på dem. De kollar Wadas lista över förbjudna preparat och ser till att jag inte för i mig något. Det enda jag tar är vitaminer. Det gör alla idrottare. Så jag är inte orolig. Jag är försiktig med allt jag äter.

Hur ofta blir du själv dopningtestad?

– Det tillhör vardagen som idrottsman och det är något jag lärt mig leva med. Senast jag testades var i förrgår.

I går uttalade sig Sebastian Coe om att han ville se hårdare straff och att öven coacher och managers skulle stängas av vid allvarliga dopningfall. Coe - vice ordförande i Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) - vill även ha livstids avstängning vid tung dopning.

”Inte jag som skriver reglerna”

Men Usain Bolt har ingen åsikt i den frågan.

– Nej, det är inte jag som skriver reglerna. Jag kan bara följa dem. IAAF och Wada får bestämma hur långa avstängningar det ska vara.

Inför VM är Bolt det enda riktiga toppnamnet som finns kvar på 100 meter, nu då både Tyson Gay (dopning) och Yohan Blake (skadad) är borta.

– Men målet den här säsongen är att slå mitt eget världsrekord. Nu har jag tränat stenhårt i tre veckor och hoppas få ett bra besked om var jag står här i London i morgon kväll. Men säsongen har varit lite upp och ner, som det oftast är.

”Höll igen lite”

Bolts bästa tid på 100 meter är hans 9.94 från de jamaicanska mästerskapen. Det är också hans senaste lopp på sträckan.

– Jag kunde ha sprungit snabbare där, men det handlade bara om att kvalificera sig för VM. Så jag höll igen lite.

Usain Bolt springer 100 meter på ett utsålt Olympiastadion här i London i morgon kväll. Biljetterna sålde slut på 25 minuter.