Bolt showade med raketbil och årsbästa

Experten: ”Accelerationen är inte där den har varit”

1 av 4 | Foto: REUTERS
SPORTBLADET

Han gled in på arenan i en raketbil och sprang på nytt årsbästa.

Men superstjärnan Usain Bolt, 26, har en del att jobba på inför VM i Moskva.

– Accelerationen är inte där den var när han sprang som allra bäst, säger experten A Lennart Juhlin i TV4.

Jamaicanen är känd för att vara som starkast under den andra halvan av loppen. Så var fallet även denna gång under Diamond League-galan på utsålda Olympiastadion i London.

Efter en usel start lyckades Bolt få upp farten och springa på 9,85. Därmed putsade han sitt tidigare årsbästa på 100 meter – 9,94 från de jamaicanska mästerskapen.

Även amerikanen Mike Rodgers (9,98) och jamaicanen Nesta Carter (9,99) klarade sig under tio sekunder.

– Starten var riktigt dålig men loppet som helhet var okej, men det är lugnt, säger Bolt till SVT.

”Jag måste jobba vidare”

– Allt handlade om utförandet och det gick ganska bra så jag är nöjd, även om jag måste fortsätta jobba vidare på starten och de första 40 meterna.

TV4:s expert A Lennart Juhlin var inte överdrivet imponerad av Bolts insats, och menade att han har en bit kvar till sina glansdagar från OS i Peking 2008 och VM i Berlin 2009.

– Det var ingen bra start alls för Bolt. Han fick jobba ganska länge för att komma fram, sedan drog han ifrån och vann med en dryg meter, säger Juhlin och fortsätter:

– Reaktionen är helt okej, däremot måste han komma upp i full fart lite tidigare. Även om konkurrensen i VM är måttligare det här året utan Tyson Gay och Yohan Blake.

”Egentligen är det otroligt att...”

– Egentligen är det otroligt att han vinner med så stor marginal, 13 hundradelar. Hade det varit ett 60- eller 80-meterslopp hade segraren absolut inte hetat Usain Bolt, säger Juhlin.

Inför VM i Moskva är Bolt det enda toppnamnet som finns kvar på 100 meter. Det sedan både Tyson Gay (dopning) och Yohan Blake (skadad) är borträknade.

På presskonferensen i torsdags uttalade sig världsstjärnan för första gången om den senaste tidens dopningsavslöjanden.

– Jag har ingenting att dölja, sa Bolt.