Kan gå miste om stjärnan i Sverige

Malmö Games kan tvingas ändra tävlingsdag efter varning från förbundsbasen
– då kan Sverige gå miste om världsstjärnan: ”Vi har inget annat datum”

SPORTBLADET

Ett datumkrig mellan ­DN-galan och nystartade Malmö Games riskerar att stoppa Usain Bolt från start i Sverige 2014.

I ett brev från friidrottsförbundets ordförande ­Tomas Riste, som Sportbladet tagit del av, varnar man nu Malmö Games för att man kanske inte får tillåtelse att arrangera tävlingen på ­planerat ­datum.

– Vi har inget annat ­datum, ­definitivt inte om vi ska ha Bolt, säger t­ävlingsledaren Rajne ­Söderberg.

Tomas Riste

Under ett och ett halvt år har det infekterade bråket mellan DN-galans ledning och före detta tävlingsdirektören Rajne Söderberg skakat om friidrotts-Sverige. Först var det ett bittert uppbrott inför öppen ridå och sedan anklagelser mot Rajne Söderberg om ekonomiska oegentligheter och datorintrång som fortfarande ligger på polisens bord.

Den 10 juni i år kom så beskedet att Rajne Söderberg kommer att stå som arrangör en egen gala i Malmö, Malmö Games, 2014 med Usain Bolt som affischnamn. Galan är planerad till den 19:e augusti – två dagar före DN-galan.

Hotar DN-galan

Datumvalet har skapat infekterade diskussioner i fri­idrotts-Sverige. Så stora att förbundsordföranden Tomas Riste nu har skrivit ett brev till de berörda parterna för att klargöra sin syn på saken. I brevet, som Sportbladet har tagit del av, trycker han på vikten av att ”hela friidrotts-Sverige ­sluter upp bakom DN-galan och att vi inte riskerar dess status”.

Det är förbundet som ger sanktion att genomföra en tävling och efter principdiskussioner i styrelsen skriver Tomas Riste:

”Jag ser nämligen inte ens en möjlighet att ge en sanktion för en gala som ligger två dagar innan Dia­m­o­nd League i Stockholm”.

Ett beslut som får Rajne Söderberg att rasa:

– Att vi får motstånd från svenska friidrottsförbundet nu övergår mitt förstånd.

– Vi har inget annat datum, definitivt inte om vi ska ha Bolt. Och problemet är väl inte riktigt som han skriver att vi inte kan få sanktion för en tävling två dagar före DN-­galan, problemet är att det inte finns någon möjlighet att ge sanktion till en tävling med Bolt två dagar för DN-galan.

En flytt skulle alltså ­innebära att Bolt inte kan komma till ­Sverige?

– Ja, det gör det ju. Vi har inget annat alternativ att ha en bra ­tävling ett annat ­datum.

”En provokation”

DN-galans ordförande Jan ­Kowalski menar dock att datumvalet bara är ett sätt att försöka skada DN-galan.

– Det går över gränsen att aktivt motarbeta oss med en sådan provokation. Jag kan inte tolka det här datumet på ett annat sätt än att ­Rajne Söderberg vill skjuta DN-galan i sank, säger han och fortsätter:

– Det är en oerhörd lättnad för oss att svenska fri­idrottsförbundet slagit fast hur viktig DN-galan är för svensk friidrott. Tomas Riste har sänt en tydlig signal om att man inte kan hota DN-galan, svensk friidrotts flaggskepp, hur som helst.

Rajne Söderberg menar dock att datumvalet inte alls ska ses som en provokation.

– Det var i augusti månad som gällde och det här var det enda datumet som vi hittade som var ledigt i och med att det ligger ett EM i mitten av månaden också. Vi har valt att offra en del för att ligga så nära EM.

– Jan Kowalski ser spöken på blanka dagen. Jag kan undra hur en stor etablerad Diamond League-tävling kan vara rädd för att en nystartad tävling ska kunna skjuta någon i sank. Det borde vara vi som är rädda att ligga nära dem, säger han.

Sportbladet har varit i kontakt med Usain Bolts agent, Ricky Simms, med frågan hur han ser på risken att tävlingen inte kan geno­m­­föras på planerat datum.

”Hoppas det löser sig”

– Vårt fokus är på VM i Moskva om två veckor. Den här tävlingen är planerad till 2014. Förhoppningsvis är frågan utredd till dess, svarar han i ett mejl.

Enligt Rajne Söderberg finns ett tilltänkt möte planerat under VM i Moskva där man ska prata om bland annat hur man ska lösa praktiska detaljer kring tävli­ngarna. Om det blidkar förbundet återstår att se, beslut i frågan fattas i oktober.

FAKTA

Bråket - det här har hänt

9 MARS 2012: Rajne Söderberg lämnar posten som galaansvarig för DN-­galan efter 24 år. Ställd med ett ultimatum om att han eller Jan Kowalski måste lämna röstade Stadionklubbarna bort Söderberg.

31 MAJ 2012: Sportbladet kan avslöja att Usain Bolt tackar nej till galan. Bolts manager Ricky Simms är samtidigt ­kritisk till att Söderberg tvingats avgå.

17 AUGUSTI 2012: DN-galan blir en sportsligt fin tävling, men publiken uteblir till oväntat stor del. Efteråt menar Jan Kowalski att man inte kan ha Bolt varje år. Ett uttalande som kritiseras av Rajne Söderberg.

15 OKTOBER 2012: SVT Sport avslöjar att DN-galan tappat tunga sponsorn ­Nike eftersom Rajne Söderberg som person var knuten till kontraktets giltighet. Ett bråk blossar upp om hur känd kontraktsskrivningen var för styrelsen.

21 NOVEMBER 2012: DN-galan anmäler Rajne Söderberg till polis med anklagelser om ekobrott. Samtidigt står det klart att DN-galan 2012 gör en miljonförlust.

10 JUNI 2013: Rajne Söderberg presenterar den nya galan Malmö Games på en presskonferens. Han stoltserar med att redan ha gjort klart för världens snabbaste man Usain Bolt. Galan ska gå av stapeln två dagar före DN-­galan 2014.

Samtidigt kommer beskedet att polisen inlett en förundersökning mot Rajne Söderberg gällande den anmälan som riktats mot honom i fjol.

26 JULI 2013: Friidrottsförbundets ordförande Tomas Riste skriver ett brev till de berörda parterna i konflikten där han själv säger att Malmö Games knappast kan få sanktion att tävla så tätt inpå DN-galan.