”No photo, no photo”

Kaos när fel person klev överst på pallen

Foto: Deca/Hans Sjögren
SPORTBLADET

Ali Kaya vann 5000 meter vid JEM19 i Rieti i överlägsen stil.

Men han fick inte prisas för sin bedrift.

På podiet stod en helt annan person och tog emot guldmedaljen.

– Han fick en ordentlig utskällning, säger Hasse Sjögren vid Deca Text & Bild.

Det var inget snack under 5000 metersloppet i Rieti i mitten av juli. Ali Kaya, Turkiet, var helt överlägsen och vann guld i JEM19. Det skiljde 47 sekunder till tvåan Samuele Dini från Italien.

Men Kaya fick inte njuta av att stå överst på prispallen.

När det var dags för att ta emot medaljerna och kliva upp på pallen så saknades Kaya - oklart varför. I stället stod en av hans landsmän mellan tvåan Samuele Dini och trean Jonathan Davies, Storbritannien.

”En ordentlig utskällning”

Hasse Sjögren, fotograferande journalist på Deca Text & Bild, var på plats i Italien och fotade den märkliga incidenten.

– En från Europaförbundet var framme och skrek: ”No photo, no photo”. De hade märkt att det inte var rätt kille som tog emot guldmedaljen. Men jag fotade ändå. Jag har aldrig varit med om något liknande under alla år, säger Sjögren till Sportbladet.

– Efteråt såg han vettskrämd ut och fick en ordentlig utskällning. Men tror inte det var hans fel, de hade skickat fram fel kille.

Du menar att det turkiska förbundet hade gjort fel?

– Nja, eller de som plockar in medaljörerna snarare. De hämtade honom, han kunde varken engelska eller franska utan bara hängde på. Sedan blev det ett rejält palaver när de försökte komma fram till vad som hade hänt och vem som hade gjort fel.

– Man kan ju tycka att han som vann loppet ville stå högst på pallen och få njuta av sin prestation.

ARTIKELN HANDLAR OM