Gala-bråket delar friidrotts-Sverige

Kallar till samtal: Så här kan vi inte ha det

”Hittar inget annat datum” Malmö Games galadirektör Rajne Söderberg vill samarbeta – men tror inte att galan kan flyttas i kalendern.
SPORTBLADET

Friidrottsförbundets ­ordförande Tomas Riste står fast vid att förbundet inte kan ge Malmö Games tävlingssanktion.

Samtidigt medger han att bråket blivit en fri­idrottspolitisk svår fråga att hantera.

– Ingen vill ha den här heta potatisen i sitt knä, säger Riste som nu sätter hoppet till ett stormöte ­under VM i Moskva.

I går tog Sportbladet del av ett hemligt brev från förbundsordförande Tomas Riste, menat att mana till lugn och nya konstruktivare diskussioner i den brännheta datumfrågan mellan DN-galan och uppstickaren Malmö Games. Men samtidigt tog ordföranden tydlig ställning i frågan och skrev att Malmö Games knappast kunde räkna med att få ­arrangera sin gala på det tänkta datumet, ett beslut som skulle kunna innebära att superstjärnan Usain Bolt inte kan starta där som planerat.

Bolt – ett problem

När Sportbladet når ­Tomas Riste står han fast vid sitt ord. Och menar, precis som Rajne Söderberg sa i går, att just Bolts deltagande snarare är en försvårande omständighet.

– Av de stora friidrottsstjärnorna är det Bolt som lyser starkast, är han i Malmö och tävlar samtidigt som det är pressträff i Stockholm tror jag inte IAAF tycker det är så bra, säger han.

Att Malmö Games skulle ha fått ett okej från europeiska förbundet (EA) ser han också som tveksamt.

– De signalerna har inte jag fått från EA:s ordför­ande Hans Jörg Wirz, säger Riste som menar att det är på väg att bli en känslig ­politisk fråga förbunden emellan.

– Jag tror inte EA vill ta i den här frågan alls, de ­förväntar sig att vi ska fatta ett ­beslut. Sam­tidigt förväntar de sig att vi ska ta ett ­beslut som tilltalar det in­te­rna­tionella friidrot­tsförbundet (IAAF). Det är en besvärlig fråga.

Rajne Söderberg tror att de nya tongångarna från EA åter kan förklaras med Usain Bolt.

– När vi hade tagit fram datumet pratade jag med kalenderansvarige som ­inte såg något problem, men när vi annonserade Bolt blev det kanske ett hinder, ­säger han.

Nu sätter Tomas Riste sitt hopp om att lösa frågan till ett stormöte mellan alla ­berörda parter, inklusive de internationella förbunden, under VM i Moskva.

”Kommer ingenstans”

– Så här kan vi inte ha det hur länge som helst, det är bättre att träffas nu och ­vara tydliga än att vänta in i september på en sanktions­ansökan.

– Jag har pratat med dem en och en, men vi kommer ingenstans. Nu är det här en vädjan att vi måste försöka göra något, säger Riste.

Även Söderberg öppnar för diskussion, men tror ­inte att datumfrågan kan lösas:

– Vi vill gärna samarbeta när det gäller grenval och idrottsmän, men när det gäller datumet hittar vi inte något annat och vi har inte heller fått något förslag från svenska förbundet, säger han.

Däremot är han tydlig med att den infekterade ­egna relationen med Jan ­Kowalski och Stadionklubbarna inte ska behöva störa mötet.  

– Det fi­n­ns andra i den här or­g­a­nisati­o­­n­en som kan ­föra frågan fra­m­åt om min när­varo är ett problem, säger Söderberg.

ARTIKELN HANDLAR OM