”Jag kommer att bära med mig traumat för resten av livet”

Oscar Pistorius bryter tystnaden – på ettårs-dagen av dödsskjutningen

Foto: AP
Pistorius under häktningsförhandlingarna för ett år sedan.
SPORTBLADET

Alla hjärtans dag markerar årsdagen av dödsskjutningen av Reeva Steenkamp.

Hon sköts ihjäl av sin pojkvän, tillika världstjärnan, Oscar Pistorius.

I dag bryter han tystnaden.

I dag är det exakt ett år sedan den sydafrikanske sprintstjärnan Oscar ”Bladerunner Pistorius sköt ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp i hans hem i Pretoria.

Pistorius släpptes mot borgen efter utdragna häktningsförhandlingar de följande veckorna. Sedan dess har han bott hos sin morbror och men hållit sig undan allmänheten och media.

Han har, trots att han i teorin är tillåten, avstått att tävla även om enligt familjens utsago tränar hemma hos sin morbror. Under året har sponsorerna flytt stjärnan, däribland jättarna Nike och Oakley.

”Enorm sorg”

I ett uttalande på sin hemsida publicerat på årsdagen av dödsskjutningen bryter Pistorius nu tystnaden och talar ut om sin saknad.

– Inga ord kan rättvist beskriva mina känslor kring den förödande olyckan som orsakat sådan enorm sorg för alla som älskade, och fortsätter att Reeva, säger Pistorius.

Den benamputerade löparen står åtalad för överlagt mord, det högsta mordåtalet i Sydafrika och inväntar rättegången som är satt att starta om lite över två veckor.

Rättegången tv-sänds

Det är en rättegång som inväntas med enormt intresse i hemlandet. Huvudförhandlingarna kommer att tv-sändas 24 timmar om dygnet i en helt egen kanal, som startas i samband med rättegången.

– Smärtan och sorgen, speciellt för Reevas föräldrar, familj och vänner fyller mig med bedrövelse. Reevas död och det totala traumat från den dagen kommer jag att bära med mig för resten av livet.

Om Pistorius fälls för överlagt mord riskerar han att dömas till livstids fängelse vilket i Sydafrika innebär minst 25 års fängelse innan chans till villkorlig frigivning.

Under fredagsmorgonen samlades släkt och vänner till Steenkamp i Cape Town och släppte ut helium-ballonger i hennes minne.

ARTIKELN HANDLAR OM