Sprang mästerskap – i åttonde månaden

1 av 4
SPORTBLADET

Alysia Montano, 28, sprang 35 sekunder långsammare än sitt personbästa på de amerikanska mästerskapen på 800 meter.

Men så sprang hon å andra sidan för två.

Montano är nämligen gravid – i åttonde månaden.

De amerikanska mästerskapen i friidrott bjöd som vanligt på högklassiga resultat redan från start. Men det var inte någon av de imponerande vinnarna som fick störst jubel, det fick i stället en världsstjärna på 800 meter som missade sitt personliga rekord – med 35 sekunder.

Nu hade ju Alysia Montanos förhållandesvis långsamma 800-meters försök sin förklaring.

Ville inte bli varvad

Och den syntes tydligt.

Montano är nämligen gravid i 34:e veckan.

– Jag har sprungit under hela min graviditet och jag har känt mig riktigt riktigt bra under hela processen, säger Montano efter försöksloppet.

Där var målet att inte bli först någonsin att bli varvad på 800 meter och det klarade hon med god marginal med sina 2.32,13.

"Bättre för mamma och barn"

Att springa ett så snabbt lopp så sent i graviditeten höjde en hel del ögonbryn runt banan, men läkarna står bakom Montanos beslut.

– Det tog väck all rädsla jag hade för vad omvärlden skulle tycka om att jag springer under graviditeten. Det jag har lärt mig är att träning under tiden man är gravid är bättre både för mamman och för barnet. Jag har gjort alla de saker jag normalt sett gör ... jag har bara varit gravid när jag gör dem. Det här är mitt normala jag i år, säger hon.

Alysia Montano är en mycket meriterad löpare med en femteplats från OS 2012 och ett VM-brons inomhus och två fjärdeplatser från VM.

ARTIKELN HANDLAR OM