”Otroligt stort av honom”

Först sprang ”Musse” hem segern – sen blixtflög han hem till sin gravida fru

Foto: BILDBYRÅN
Hjälte Mustafa Mohamed flög in till Helsingfors några timmar innan han skulle springa sitt 10 000–meterslopp. Direkt efter sin seger tog han första bästa flyg hem till Göteborg igen för att vara nära sin gravida fru.
SPORTBLADET

Först sprang han hem sju poäng till Sverige på 10 000 meter.

Sedan skippade ­Mustafa Mohamed, 35, ­banketten för att blixtflyga hem till sin gravida fru.

– Det är så stort av ­honom att ändå komma hit, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Det blev stor dramatik i Finnkampen när damerna klev in i ett helt avgörande skede på 1 500 meter.

Dessförinnan hade herrarna redan säkrat en betydligt enklare seger, 216–96.

Mycket tack vare 10 000-metersloppet där Mustafa Mohamed passerade mållinjen som förste man och säkrade sju välbehövliga poäng.

En bedrift som blir än mer imponerande när man känner till 35-åringens hektiska uppladdning.

Kastade sig hem igen

Mohamed hade nämligen tagit flyget över till Helsingfors bara ett par timmar ­före loppet och efter segern struntade han i banketten för att i stället kasta sig på första plan tillbaka hem till Göteborg.

– Han kom hit för att springa, sedan var han tvungen att åka hem för hans fru väntar barn, berättar förbundskapten Karin Torneklint.

Nu hyllar hon löparen för hans lojalitet.

– Det är otroligt stort av honom att ändå komma hit och hjälpa oss. Att han gör det här för laget … det visar bara vilka underbara människor det finns i det här landslaget, säger Torne­klint.

För SVT berättar ”Musse” att han kände sig tveksam på sin form efter besvikelsen i EM häromveckan, där han slutade 25:a i maraton.

– Det var en chansning att åka hit. Jag visste inte om jag var tillräckligt återhämtad men samtidigt tänkte jag att även om jag inte vinner loppet så kommer jag i alla fall att tillföra något till laget, säger han.

Stor svensk succé

Mohamed vann loppet på tiden 29,38,73 och eftersom Lars Södergård blev tvåa och Daniel Lundgren trea, så blev 10 000-loppet en stor svensk succé.

– Det betyder mycket att vi är tre som kan hjälpa varandra. Det är det jag saknat på mästerskapen tidigare, säger ”Musse”.

ARTIKELN HANDLAR OM