Gatlin kör sitt eget Superbowl

Foto: GETTY IMAGES
Justin Gatlin.
SPORTBLADET

I Usain Bolts frånvaro har Justin Gatlin dominerat på sprintdistanserna i år. Han är obesegrad på 100 meter inför Diamond League-finalen i Bryssel.

– Det blir mitt Super Bowl, säger Gatlin.

Amerikanen berättar att han på väg till Bryssel tänkte på sitt favoritlag i amerikansk fotboll som var obesegrat under en lång tid men till slut förlorade.

– Då sa jag till mig själv att Bryssel blir mitt Super Bowl men jag ska definitivt inte förlora, säger han.

– Men det är en utmaning att hålla sig obesegrad. Usain Bolt var obesegrad en hel säsong på 100 meter, men det var 2009.

Gatlin planerar att springa både 100 och 200 meter under fredagskvällens Diamond League-final. Han är världsetta i år på båda distanserna – 9,80 på 100 meter och 19,68 på den dubbla distansen.

– Jag överraskade mig själv i Monaco där jag sprang på 19,68, säger Gatlin.

Gatlin springer inte enbart för att behålla sin svit, han har också Diamond League-trofén i sikte. Han är en poäng efter landsmannen Michael Rodgers i Diamond Race och fler löpare har chans att ta hem totalen.

– Fältet är extremt starkt, det är åtta löpare som sprungit under 10 sekunder i år, säger Gatlin.

Inga svenskar är med när Diamond League-friidrotten avslutas i Bryssel. Det är den andra av två finaltävlingar där 16 grensegrare ska utses.

FAKTA

Diamond League

Fredagens Diamond League-tävling i Bryssel är den andra finaltävlingen, den första gick i Zürich i förra veckan. I finaltävlingen delas det ut dubbla poäng, segraren får åtta poäng, tvåan fyra och så vidare. Segrarna i Champions Race får vardera motsvarande 280 000 kronor.

Åtta av 16 grenar är redan avgjorda. I två av grenarna är det två som slåss om segern. På damernas 200 meter skiljer det bara två poäng mellan Allyson Felix, USA, och Blessing Okagbare, Nigeria. I herrarnas höjdhopp leder Bogdan Bondarenko, Ukraina, med fyra poäng före Mutz Essa Barshim, Qatar.

Längdhoppet är en helt öppen historia. Det skiljer bara fyra poäng mellan ettan Jeff Henderson, USA och femmorna Godfrey Khotso Mokoena, Sydafrika, och Louis Tsatyoumas, Grekland. Kinesen Li Jinzhe, amerikanen Christian Taylor och nederländaren Ignisious Gaisah är också inblandade i slutstriden.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM