Rekordlopp av Lama i Stockholm

Foto: Arkivbild: Bildbyrån
SPORTBLADET

■ ■ ■ Det var rekordfart på Ababa Lama i Stockholm Halvmarathon på lördagen. Hällelöparen utklassningsvann på utmärkta 1.01,27, en förbättring av det svenska rekordet med en minut och en sekund. Mikael Ekvall, Strömstad, sprang på 1.02,28 i VM i halvmaraton i våras.

Ababa Lama, 21, vann även tidernas första SM på 10 kilometer landsväg tidigare i somras efter en spurtstrid med klubbkamraten Mustafa Mohamed. Dessutom blev det guld på 5 000 meter och silver på 10 000 meter i SM i Umeå. Till Stockholms SM-halvmaraton lämnade Mohamed återbud och bakom suveräne Ababa Lama tog Johan Larsson, Strömstad, silver medan SM-bronset gick till loppets fyra Fredrik Johansson, Ullevi. Ebba Tulu Chala, eritrean som tävlar för Spårvägen, var trea.

Lena Eliasson, Hässelby, vann damernas SM-halvmaraton, på 1.11,20, med Louise Nilsson, Malmö AI, 25 sekunder efter och Frida Lundén, Studenterna, på bronsplats. Isabellah Andersson, Sveriges maratonstjärna, har en bit kvar till formen efter sin fotskada. Hon kom på femte plats med 1.18,03, 7,5 minuter över hennes svenska rekord.

Nästan 13 500 löpare startade i loppet

TT