Därför ”slapp” han extra dopningstest

Förbundskaptenen: Han har inte varit tillräckligt bra

1 av 4 | Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Svenska friidrottseliten testas extra av RF på uppdrag av friidrottsförbundet.

Men inte Adil Bouafif.

– Han har inte varit tillräckligt bra för att komma med på den listan, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

Adil Bouafifs positiva dopningstest slog ner som en bomb i friidrotts-Sverige i dag. Förbundskaptenen vill avvakta att prata så mycket om det specifika fallet innan b-provet är analyserat.

Men trots att Adil Bouafif inte har någon egen tränare och ofta förlägger stora delar av sin träning utomlands är Karin Torneklint ändå öppen för att förbundet kunde ha gjort mer för att förebygga den här typen av fall.

– Rent generellt måste vi jobba med alla nya som kommer in i landslaget så de anammar hur vi jobbar med antidopning. Kanske måste vi jobba på olika sätt med de aktiva som har en tränare och de som inte har, säger hon.

”Har inte funnits med...”

Förbundet har en stor roll i vilka som väljs ut för dopningskontroller. För förutom den lilla grupp av aktiva på absolut världsnivå som testas regelbundet av internationella dopningskontrollanter så är det friidrottsförbundet som själva väljer ut vilken grupp av aktiva som RF ska testa extra. I den gruppen finns i nuläget ett 30-tal aktiva – men inte Adil Bouafif.

– Nej han har inte funnits med, säger Karin Torneklint.

Varför har inte Adil funnits med där?

– Jag har inte varit med och tagit fram den här listan, men jag tror inte han har varit tillräckligt bra för att vara med där. Sen kan RF testa honom ändå, vi har köpt extra tester till mästerskapen och våra Folksam GP-tävlingar och då kan alla som är med där bli testade.

Nu öppnar Torneklint för att förbundet måste investera mer pengar i extra dopningstester.

– Vi kanske måste öka antalet namn som finns i den här gruppen.