Blev först förbannad – men förstår honom

Rivalen till dopade svensken: Jag har faktiskt lite förståelse för det

1 av 4 | Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Svenske EM-löparen Adil Bouafif har, mot sitt nekande, stängts av misstänkt för dopning.

Nu berättar en av 35-åringens konkurrenter om känslorna, brevlådelöpare men också en förståelse för Bouafifs val.

– Först blev jag förbannad och sedan ville jag ha upprättelse. Men jag har faktiskt lite förståelse, säger Fredrik Uhrbom.

Foto: TT
Fredrik Uhrbom.

Efter avslöjandet att svenske EM-löparen Adil Bouafif fastnat i ett dopningstest har reaktionerna varit stenhårda. En av många som reagerade med ilska mot 35-åringen var konkurrenten Fredrik Uhrbom, tävlandes för Spårvägen.

– Först blev jag förbannad och sedan ville man ha upprättelse. Jag har varit tvåa i SM två gånger efter Adil och vill ha tillbaka det där. Jag vill ha det där guldet som jag skulle ha haft. Men sedan när det lägger sig börjar man fundera, säger Uhrbom.

”Misstänkt i ganska många år”

Fredrik Uhrbom valde själv att skriva ner sina tankar kring Adil Bouafif, som kom till Sverige från Marocko 2007, på tidningen Springs hemsida. En text som trots allt bottnar i en förståelse för konkurrentens val att dopa sig.

– Det var ingen som var speciellt förvånad. Det här har vi misstänkt i ganska många år. Jag har bott i Marocko och tränat där och vet hur de resonerar. Jag har diskuterat frågor kring dopning med marockanska löpare och de hade en helt annan syn på det. Det var inte fult heller som i Sverige. Om de såg att det var en möjlighet att ta sig till Europa, tävla och tjäna pengar så kan det vara värt det. Det är så de resonerar. Växer man då upp i samma löparmiljö med mycket dopning så blir det accepterat på ett annat sätt. Jag har faktiskt lite förståelse för varför han gjort det. Det är absolut inget försvar – men ett svar på frågan, säger Uhrbom.

37-åringen menar att många svenskar har svårt att sätta sig in i de förutsättningar andra löpare lever och tränar under. Förhållanden som kan göra en snabb väg till ett drägligare liv mycket mer lockande och accepterad. Kanske till och med förståelig.

– Jag funderade på att skriva mer om drivkrafter, varför vi håller på. De flesta av mina kompisars drivkraft är att se hur bra de kan bli, och med den drivkraften blir det ju självbedrägeri att ta preparat för att bli bättre. Det inser de flesta och därför existerar inte ens dopning i deras medvetande. Men om drivkraften är att kunna få bättre försörjning och förutsättningar för sin familj finns det ett annat incitament för att ta moraliskt tvivelaktiga medel.

Är det till och med en ursäkt?

– Nej, men en förklaring. En ursäkt är det inte. Jag ser det fortfarande som en kriminell handling i form av bedrägeri. Om du frågar mig ska det vara ett civilbrottsligt straff också, som det är i vissa länder, eftersom det du egentligen gör är att ta både ära, medaljer, landslagsuppdrag och ekonomisk ersättning från andra när du tar ett otillåtet medel. Vi som håller på med löpning finansierar mycket av vår satsning som träningsläger med bonusar från SM-tävlingar. Många har tappat väldigt mycket bonusar på att Adil dopat sig och slagit dem. Det har hindrat deras satsning och det är en form av bedrägeri. Men allt det här är dessvärre ganska svåra frågor att behandla. Man ska aldrig se på det svart och vitt och döma någon till hundra procent utan förklaringen varför någon agerat så.

”Hade förlorat alla mina vänner”

Uhrbom beskriver Adil Bouafif som det som inom svensk friidrott kommit att kallas ” brevlådelöpare”, eftersom han inte varit en del av en svensk träningsgrupp utan ofta hållit sig i Marocko och bara rest till Sverige för tävlingar.

– Han är ett exempel på löpare som inte är en del av den svenska löpargemenskapen i Sverige utan dök upp på tävlingarna och slog oss ibland. Jag har aldrig träffat honom i Sverige när det inte varit en SM-tävling. Abeba (Aregawi) är inte heller en del av löpargemenskapen. Hon dyker inte upp på SM utan bara på landskamperna. Men det är något positivt också, helt klart. Att världen förändras och att svensk löpning inte är jättesvensk utan att det kommer folk från USA, Eritrea, Etiopien och Marocko. Det är inskränkt att hålla den smal. Men sen är det mycket roligare om de är med och tränar tillsammans med oss än om man bara möter dem på någon tävling och aldrig ser dem.

37-åringen hoppas, med sin text, nu att fler ska ställa frågan varför Adil Bouafif åkt fast för dopning. Med en större förståelse hoppas Uhrbom sedan på ett större förebyggande arbete mot problemet.

– Man kan förebygga via höjda straff och fler tester för att skrämma men också med värdegrundsarbete. Att prata om att det är moraliskt fel. Som det förebyggande arbete som man gör med all form av beteende man inte tycker är socialt accepterat.

– Jag har rest runt överallt i världen och sprungit och träffat mycket folk som jag vet tänker olika i de här frågorna. I olika länder betyder det olika mycket. Här är det social död att ta något olagligt preparat. Om jag skulle dopa mig hade jag förlorat alla mina vänner men i andra länder ses det mer som en möjlighet. De ser det som en möjlighet till ekonomisk försörjning och gör en ganska krass ekonomisk kalkyl kring om det är lönsamt att dopa sig. Det är många i Sverige som inte känner till att folk resonerar då.

Svaret på Adil Bouafifs b-prov är ännu inte presenterat.

Läs hela Fredrik Uhrboms text på tidningen Springs hemsida!