Förre sprinterstjärnan dömer ut friidrotten

"Svårt att hålla tron på sporten"

Foto: AP
Darren Campbell från OS i Aten 2004.
SPORTBLADET

Den förre sprinterstjärnan Darren Campbell är orolig över friidrottens framtid. Han menar att dopningen kan komma att förstöra sporten.

– Jag skulle inte uppmuntra mina barn att börja med friidrott, säger han enligt BBC.

Nyligen hävdade en tysk TV-dokumentär att Friidrottens styrande organ, IAAF misslyckats med att följa upp 150 misstänkta blodprover. Nu går den förre brittiske sprinterstjärnan Darren Campbell, 41, ut och känner avsky till sporten.

– Jag skulle inte uppmuntra mina barn att börja med friidrott, säger han enligt BBC.

– Varje gång det finns ett påstående om systematisk dopning, är det mycket svårt att hålla tron på sporten.

Ryska friidrottare utreds

Världens antidopingsbyrå, WADA, har inlett en utredning efter den tyska dokumentären och man har även börjat undersöka ett påstående om att dopning och korruption är stort bland ryska idrottare.

Det ryska friidrottsförbundet har förnekat påståendena och avfärda dem som "lögner" och hotar nu med rättsliga åtgärder.

Campbell har bland annat vunnit OS-guld i Aten 2004 på 4x100 meter och silver på 200 meter i OS 2000, menar att dokumentären tog upp rykten som han själv hörde under sin egen karriär.

– Vid den högsta nivån, kan vi då tro att idrottare gör vad de gör rent? Det här tar mig tillbaka till de rykten som jag hörde när jag var 17 eller 18 om att vissa idrottare skyddades.

"Det är ett krig som vi inte kan förlora"

Dubbel OS-mästaren på 1500 meter Seb Coe, som kandiderar till att bli ny ordförande för IAAF nästa år, säger att det är av största vikt att friidrotten återställer tron till både fans och konkurrenter.

– Det är ett krig som vi inte kan förlora, och det är ett krig som vi inte kommer att förlora, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM