”Från början var det han som ville. Det var jobbigt”

Emma Green om såren efter skilsmässan, skadorna och OS-drömmarna

Foto: JIMMY WIXTRÖM
SPORTBLADET

GÖTEBORG. Emma Green har tagit timeout från tävlandet.

I podden Women Only berättar höjdhoppsstjärnan om beslutet att stå över inomhussäsongen, de ­fysiska skadesmärtorna som ­plågat henne och de själsliga ­såren efter skilsmässan.

Hon ger också sin syn på ex-­maken Yannick Tregaros utspel om att han använt personer som står honom nära som ”verktyg” för att ge sig själv bekräftelse.

Yannick Tregaro.

Sveriges friidrottsstjärnor ligger i full träning inför årets inomhussäsong. Men höjdhoppsstjärnan Emma Green har annat fokus. Hon ger kropp och själ tid att läka.

Kring årskiftet bestämde hon sig för att stå över innesäsongen för att bygga och bli stark till sommarens VM.

– Skilsmässa, diskbråck och skadebekymmer har slitit och tagit kraft. Även om jag känner att jag mår bra nu har jag respekt för att det tar tid och att det har gått mycket kraft till att orka med allting. ­Någonstans tar det stopp. Det är skönt att få lite luft, säger Emma Green i podcasten Women’s Only, som finns att lyssna på i sin helhet på sportbladet.se.

Hon besvärades under fjolåret av ett diskbråck, hoppade ändå EM och blev nia. Under hösten har baksida lår krånglat, sannolikt som en följd av diskbråcket.

”Har tagit mycket energi”

Hon har under flera mästerskap brottats med smärtor och småskador. 30-åringen är medveten om att kroppen kanske inte håller för en elitsatsning, men vill ändå ge sig själv en ärlig chans mot VM och OS 2016.

– I många fall känns det – vem försöker jag lura? Jag går ju sönder hela tiden, säger hon och fortsätter:

– Jag har haft ont, inte varje mästerskap, men mycket mer än hälften. Drömmen är att få göra ett mästerskap och inte ha ont.

Hon har ett tufft år bakom sig även psykiskt. Förra vintern lämnade hon och maken, tillika tränaren Yannick Tregaro in skilsmässoansökan. I intervjun berättar Emma Green om den svåra tiden.

– Från första början var det mer han som ville. Det var jobbigt, men jag inser att det var det bästa för oss båda.

– Nu känner jag att jag är väldigt glad för att det har blivit som det har blivit. Men det är klart att det har tagit mycket energi att gå igenom en sådan process när man levt tillsammans så länge och när man tänker, ser en framtid och har drömmar och planer tillsammans. Sen när det inte blir så ska man starta om på nytt.

– Allt praktiskt, allt känslomässigt – det är klart att det tar och det tär. Men jag är väldigt, väldigt glad för att jag kommit så här långt i processen.

Har inte hört Tregaros podd

I en löparpodcast med Petra Månström i höstas gick Yannick Tregaro ut och berättade om sina kärleksrelationer, han sa att han inte klarat av att bli älskad och använt kvinnor som”verktyg” för att få egen bekräftelse. Något han själv kopplat till sin uppväxt då han ­blivit sexuellt utnyttjad av tränaren Viljo Nousiainen.

Emma Green har inte hört ­podden, men har talat med Yannick Tregaro om utspelet.

Det kan ju uppfattas som hårt, hur kände du när du fick ta del av det?

– Jag vet hur det är så det kommer inte som något konstigt eller som en nyhet för mig.

”Jag vill att han ska må bra”

Var det okej för din del att att han säger det?

– Det är upp till honom vad han vill går ut med och vad han känner att han vill dela med sig av.

– Jag vill bara att han ska må bra och att jag ska må bra, säger hon och påpekar: 

– Visst har det varit jobbigt, massa känslor av alla slag men kontentan är att jag inte vill honom något illa. Men jag vill också själv må bra. Jag mår inte bättre av att gå runt och vara bitter.

Yannick Tregaro är fortfarande Emma Greens tränare och det, påpekar Emma, fungerar alldeles utmärkt.

FAKTA

Emma Green i podcasten Women Only om:

... Kiruna IF:s tröjkampanj med regnbågsfärger:

– Det är fantastiskt – och på tiden kanske – att fler tar ställning. Även om jag tar det för givet att det ska vara självklart så är det inte det.

...livet efter idrottskarriären:

– Det är inte så att jag har jättekonkreta planer, men jag har intressen. Inredning, mat, kreativitet. Färg och form. Men hur och när och i vilken form jag kan jobba med det får ge sig.

...Sanna Kallurs comeback:

– Det är jättekul att Sanna gör comeback. Jag är så imponerad av att hon orkar. Det är inte bara Sanna, men hon är extrem. Alla som haft skadebekymmer och kommer tillbaka och orkar är härligt att se.

LYSSNA PÅ PODDEN HÄR!

ARTIKELN HANDLAR OM