Här är nya succéduon

Khaddi Sagnia och Erica Jarder båda klara för inomhus-EM: ”jätteroligt”

Foto: Foto: Ryno Quantz
Khaddi Sagnia och Erica Jarder
SPORTBLADET

Stefan Holm och Staffan Strand och Kajsa ­Bergqvist och Emma Green är två exempel på svenska succéduos i ­friidrottsvärlden.

Nu är längdhoppers­korna Erica Jarder, 29, och Khaddi Sagnia, 21, redo att inta världseliten tillsammans.

– Det är jätteroligt att vi har varandra, säger ­Khaddi Sagnia.

Längdhopperskan Erica Jarder slog igenom på bred front när hon tog brons vid inomhus-EM på hemma­plan för två år sen.

När det nu är dags att ­försvara medaljen i Prag i mars får hon sällskap av Sveriges allra nyaste ­friidrottshopp, Khaddi ­Sagnia, som så sent som förra helgen hoppade fina 6,66 i säsongsdebuten.

”Kan trigga varandra”

– Jag visste att hon hade kapaciteten, det var bra att hon fick ut det nu. Nu tävlar vi mot varandra, i somras blev det lite att hon tävlade mot mig i stället för att vi tävlade mot varandra. Nu gynnar det oss båda, säger Erica Jarder.

De båda har redan kvalat in till inomhus-EM i Prag och mästerskaps­­­­­­debutanten Khaddi Sagnia tror det kommer lyfta dem båda.

– Vi kan trigga varandra och sen blir det mycket mer spännande för folk att kolla på längdhoppet på stora tävlingar. Det blir grymt!, säger hon och fortsätter:

”Kan vara där för mig”

– Sen kan jag alltid fråga om råd och så, hon har varit med på fler mästerskap än jag har och hon kommer ­säkert vara där för mig om jag behöver fråga något.

De båda sällar sig nu till en lång tradition av ­framgångsrika duos i världseliten i friidrott.

Är ni nya Stefan och ­Staffan nu?

– Ja, haha, eller Stefan och Linus eller Kajsa och ­Emma eller Emma och ­Ebba... det har visat sig fungera bra och är väldigt positivt. Det handlar om att inte bli ­bekväm ­utan att ­hela tiden pusha sig själv, säger Erica ­Jarder.

1 av 6
Redo för em Khaddi Sagnia och Erica Jarder är båda klara för inomhus-EM i Prag i mars. ”Vi kan trigga varandra och så blir det mer spännande för folk att kolla på längdhopp”, säger Khaddi Sagnia. Foto: Ryno Quantz

Här är tre andra superduos

Stefan Holm och Staffan Strand. Urtypen av duos, födda samma år och det var inte för inte de fick smeknamnen Piff och Puff.

Kajsa Bergqvist och Emma Green. Emma Green slog igenom som en yngre ”slå på låren”-kopia av Kajsa Bergqvist. Största triumfen kom vid VM i Helsingfors där Kajsa vann och Emma kom trea.

Arne Andersson och ­Gunder Hägg. 40-talets medeldistans­kungar. Slog världs­rekord i tjogtal och såg till att Sverige var 40-talets löparstormakt.

ARTIKELN HANDLAR OM