Angelica Bengtsson satte svenskt rekord

Succé i årsdebuten – i gympaskor

SPORTBLADET

Angelica Bengtsson slog nytt svenskt inomhusrekord med 4,68 direkt i säsongsdebuten.

Hemligheten bakom succén – ett par gympaskor.

– Jag har aldrig hoppat i gympadojor förr på tävling. Jag har gjort det på träning, men senaste gången var för två år sedan, säger 21-åringen.

För fyra år sedan slog Angelica Bengtsson det svenska rekordet inomhus när hon hoppade 4,63.

Det gäller inte längre.

Den nya rekordhöjden är fem centimeter högre, 4,68. Stavstjärnan har väntat länge på att bräcka sitt eget rekord – och i årsdebuten i franska Mouilleron-le-Captif slog hon till.

– Det var helt underbart. Jag började gråta efteråt, jag gjorde en intervju och då insåg jag vad jag hade gjort. Det har tagit så lång tid att slå mitt eget rekord att det blivit en gyllene gräns som varit svår att komma över. Äntligen bara lossnade det, säger Angelica Bengtsson.

Tog 4,68 i sista

Bakom framgången ligger ett riktigt succéartat skobyte.

Angelica Bengtsson har länge haft problem med en efterhängsam fotskada och under vintern har smärtan gjort sig påmind. Så sent som för tre veckor sedan tog hon en kortisonspruta – men det var inte det enda draget för att skona foten.

I tävlingen i Frankrike testade hon något helt nytt: att snöra på sig gympaskorna innan hon klev ut på ansatsbanan.

– Jag hoppade i gympadojor. Dels var det på grund av foten, dels för att jag inte har lyckats så bra med spikskorna. De är mycket mjukare att springa och man får göra allt jobb själv. Jag har aldrig hoppat i gympadojor förr på tävling. Jag har gjort det på träning, men senaste gången var för två år sedan.

Angelica Bengtsson klev in på 4,13 och klarade alla höjder upp till 4,62 i första. På den höjden var det tre hoppare kvar. Alla valde att stå över.

– De andra två stod över och jag kände inte för att hoppa när det var en centimeter under det svenska rekordet. Så jag stod över och tog 4,68 i sista försöket. Sedan testade jag på 4,73 och det var bra försök. Det finns mer och ta av, men jag är nöjd.

Siktar på EM-medalj

21-åringen vann tävlingen före bland annat Fabiana Murer och Nikolia Kyriakopoulou.

Efter den smakstarten på säsongen är nästa mål givet.

– Jag har sagt att i inomhus-EM måste jag ta medalj och nu känns det verkligen som det är något jag kommer kunna göra. Motståndet i den här tävlingen var de bästa i världen och jag vann, så det känns verkligen bra inför EM.

Och gympaskorna, de kommer inte slängas bort.

– Haha. Nej, det kanske jag fortsätter med. Jag ska göra det i några tävlingar till nu.

ARTIKELN HANDLAR OM