Svenska löparen attackerad med kniv

Foto: BILDBYRÅN
Ababa Lama i täten.
SPORTBLADET

Fjolårets svenska mästaren på en mil, Ababa Lama, missade årets SM-lopp.

Nu berättar han att anledningen var ett knivöverfall hemma i Göteborg.

– Det var mycket, mycket blod, säger han till Sportbladet.

Det var Expressen som först berättade om att fjolårets svenska mästare på SM-milen, Ababa Lama, knivhuggits i Biskopsgården, Göteborg i slutet av mars. 

Den 21-årige Hällelöparen har, sedan han kom till Sverige från Etiopien 2011, varit en av de bästa landsvägslöparna i landet och så fort hans permanenta uppehållstillstånd omvandlats till ett medborgarskap är han aktuell för det svenska friidrottslandslaget.

”Känner inte dem”

Men våren blev alltså helt förstörd efter ett otäckt knivöverfall.

– Jag hade varit i skolan och efter det hade jag varit på middag hos en vän. När jag skulle gå hem blev jag attackerad av tre personer som väntade på mig och började slå mig och hugga med kniv, säger han.

De försökte hugga mot bröstet men Ababa lyckades skydda sig med sin dator innan de fortsatte hugga mot ryggen. Han själv har ingen aning varför han blev offer för attacken.

– Det är frågan, jag känner inte dem och jag vet inte varför de attackerade mig. De kanske ville ta min telefon, säger han.

”Jättemycket blod på ryggen”

Ababa Lama lyckades ta sig de få hållplatserna hem till sin lägenhet, som ligger ovanför en restaurang, och fick restaurangägaren att ringa efter ambulans och polis.

– När jag kom hem så var det jättemycket blod på ryggen. De ringde efter ambulans och jag åkte direkt, berättar han.

Skadorna var relativt lindriga, huggen hade bara träffat muskulatur, och efter en operation skickades Ababa Lama hem.

Ulf Björklund är ledare i Hälle och han berättar om hur överfallet dock var minst lika tufft psykiskt som fysiskt för adepten.

– Han kommer från en traumatisk bakgrund och kommer till trygga Sverige så blir utsatt för samma sak. Det satte sig djupt och han var väldigt djupt deprimerad direkt efteråt, men nu är det mycket bättre som tur är, säger han.

Ababa Lama har kunnat träna på gym och får han bara ordning på ett krånglande knä hoppas han att löparkarriären ska ta fart på allvar framöver.

– Jag har mycket drömmar, jag hoppas att jag i framtiden ska kunna springa som Mo Farah. Kanske en dag, säger 21-åringen.