Fräckaste fuskaren föll på sitt misstag

Problemet: Hon ville inte vinna

SPORTBLADET

Här firar en chockad Kendall Schler segern i St Louis maraton tillsammans med friidrottslegendaren Jackie Joyner-Kersee.

Problemet var bara att hon aldrig ville komma etta.

För hon sprang inte ens loppet.

20 andra fräcka fusk: Låtsades vara förståndshandikappade

Det finns gott om historier om fräcka försök att fuska i maraton men frågan är om inte Kendall Schlers tar priset? Hon gjorde det nämligen inte bara en gång – utan två. Men den här gången föll hon på ett avgörande misstag.

13 000 kronor i prispengar

Förra året tog 26-åringen en tredjeplats i St Louis maraton och kvalificerade sig med tiden 3:13.04 för årets upplaga av den berömda tävlingen i Boston. Men amerikanskan nöjde sig inte med det.

Den 12 april i år ställde Schlers återigen upp i tävlingen i St Louis – trots att den låg bara åtta dagar innan Boston maraton. Kendall Schler imponerade också stort när hon gick i mål som etta i damklassen.

Hon belönades med 13 000 kronor i prispengar och poserade för både fotografer och lokal tv tillsammans med friidrottslegendaren Jackie Joyner-Kersee. Men det var ingen större glädje amerikanskan visade. Innan 26-åringen hann sätta sig på flyget till Boston började också arrangören ana oråd.

Misstaget: Ville inte vinna

Vid en kontroll av mellantiderna noterades att Schler inte registrerats vid någon av de automatiska tidtagningsstationerna längs vägen. Inga foton fanns heller på amerikanskan från loppet och de cyklister som fanns utposterade för att skydda elitlöparna hade inte sett skymten av 26-åringen.

Efter loppet konfronterades Schler av tävlingsledningen. 26-åringen hävdade då att hon tagit bort den elektroniska mätutrustningen från sin nummerlapp. En nummerlapp som hon dessutom placerat under tröjan på ett av sina ben. Tävlingschefen Nancy Lieberman köpte inte den förklaringen.

– Jag sa att jag kommer diska dig även från 2014 års lopp om du inte kan visa ett foto på dig själv taget längs banan, säger Lieberman till Stltoday.com.

Liebermans teori är att Kendall Schlers plan var att gå in i gruppen innan målgång och ta någon av platserna bakom vinnaren. Då hade hon förmodligen, precis som året innan, kunnat komma undan med fusket och inkassera sina prispengar. För att sedan åka till Boston och försöka samma sak.

Men Schler gjorde det stora misstag att råka gå i mål som etta. Det blev hennes fall.

20 andra fräcka fusk: Låtsades vara förståndshandikappade