Wada chockade över de nya anklagelserna

"Kräver snabb och noggrann granskning"

SPORTBLADET

I går visade tysk tv en dokumentär som skakade om friidrottsvärlden.

Den påvisade att flera medaljörer på 2000-talet med största sannolikhet har bloddopat sig.
– Wada är chockade över de nya anklagelserna, säger antidopningsoroganisationens president Craig Reedie.

Det var i går kväll som den tyska tv-kanalen ARD visade dokumentären "I friidrottens skugga", uppföljaren till "Dopningshemligheten: Så tar Ryssland fram sina vinnare" som skakade om friidrottsvärlden förra året. Då avslöjades flera ryska idrottare som dopade.

I gårdagens dokumentär fick en tysk journalist tillgång till en hemlig databas med blodvärlden på världens bästa friidrottare under åren 2001-2012.

Med hjälp av experter verifierades databasen med över 5 000 idrottare och 12 000 blodvärden som visar att flera medaljörer på 2000-talet med största sannolikhet bloddopat sig.

Ska hanteras snabbt

På söndag morgon kommenterar antidopningsbyrån Wada uppgifterna på sin hemsida.

– Dessa anklagelser kräver snabb och noggrann granskning för att avgöra om det har varit överträdelser enligt World Anti-Doping Code och, om så är fallet, vilka åtgärder som ska vidtas av Wada eller andra organ, säger presidenten Craig Reedie.

Även Europeiska friidrottsförbundets nyvalde ordförande Svein Arne Hansen har reagerat kraftigt mot uppgifterna.

"Europeiska förbundet delar den oro Wada uttryckt och vi vill se att IAAF utreder situationen och ytterligare ökar sitt redan nu hårda arbeta för att stoppa dopningens gissel", skriver han i ett pressmeddelande.

IAAF förbereder svar

IAAF har inte velat kommentera medieuppgifterna. Men under söndagseftermiddagen skickade man ut ett kort pressmeddelande.

"IAAF förbereder ett detaljerat svar på både dessa medier (ARD och Sunday Times) uppgifter och kommer också att om det behövs agera för att skydda IAAF och deras idrottares rättigheter".

ARTIKELN HANDLAR OM