"Nu gäller det att må bra och njuta"

Ulf Karlsson om tuffa kampen mot cancer

Foto: Foto: TT
Ulf Karlsson
SPORTBLADET

Tidigare i år drabbades Ulf Karlsson, den förre förbundskaptenen i friidrott, av cancer.

För P4 Värmland berättar han om den tuffa sjukdomen.

– Man får omvärdera livet och tiden, säger han.

När Ulf Karlsson tidigare i år kände av en växande knöl på halsen, blev han orolig och besökte läkare. Det visade sig vara elakartad metastas i lymfkörteln och innebar omedelbar operation och efterföljande strålning.

För P4 Värmland berättar den tidigare förbundskaptenen om sin kamp mot sjukdomen det senaste året och att han trodde att han skulle vara mentalt starkare.

– Det är en annan sak att hjälpa andra. Jag pendlade mellan mycket dödsångesttankar. Man kan säga att det var flera svåra kortare depressionsperioder. Det hade jag inte trott. Jag trodde inte att jag skulle vara så mentalt svag, säger han.

"Alternativet hade varit värre"

Under strålningen och veckorna efter kunde Karlsson inte äta, utan fick matas med sond. Strålningen innebar svåra biverkningar i mun och svalj.

– Det var väldigt besvärligt och då är man inte så kaxig. Jag har fått det jag tror är bestående men, till exempel känner jag inte någon smak på maten och munntorrheten är extrem. Men det går ju att leva med, alternativet hade varit värre, säger Ulf Karlsson.

Han beskriver kampen mot sjukdomen som det tuffaste han gått igenom i livet.

– Det kan man nog säga. Det är något man inte kan föreställa sig, att man själv ska drabbas. Men när man väl är där ställs man inför helt nya utmaningar. Man får omvärdera livet och tiden, nu gäller det att må bra och njuta av barn och barnbarn, säger Ulf Karlsson.