IAAF ska gå ut med namn på dopade

Internationella förbundet ska agera efter stora avslöjandet

1 av 2 | Foto: AP
En av de som väntas avslöjas är dubble världsmästaren Tatjana Tomasjova.
SPORTBLADET

Daily Mail kom under lördagskvällen med sensationella uppgifter.

IAAF kommer under nästa vecka att slå fast att ”flera betydande friidrottare” kommer att bli avslöjade och fråntas sina medaljer på grund av dopning.

Dubbla ryska världsmästaren Tatjana Tomasjova är en av de som pekas ut.

Förra helgen visade den tyska tv-kanalen ARD dokumentären "I friidrottens skugga" som kom med uppgifter att 55 guldmedaljer i OS och VM på 2000-talet kan ha vunnits av bloddopade idrottare.

Något som skakade om fridrottsvärlden rejält och chockade antidopningsbyrån Wada.

"Det kommer att bli en bomb"

Det internationella friidrottsförbundet, IAAF, kommer den näst kommande veckan gå ut med ett ”antal stora namn friidrottare" med flera medaljer som är eller kan ha varit dopade, enligt Daily Mail.

IAAF har omtestat de gamla proverna med modernare teknologi och nu ska de avslöja vilka som kan ha varit dopade.

Tatjana Tomasjova som tog guld på 1500 meter i både VM 2003 och VM 2005 och även tog silver i OS i Aten 2004 är en av de som nu pekas ut för att ha använt sig av bloddoping.

Hon blev dessutom avstängd två år och nio månader redan 2009 tillsammans med tre andra 1500-meters löpare.

– Det kommer att bli en bomb. Vi pratar om stora namn, flera namn. Det har tagit tid att spika några av dessa idrottare men budskapet är uppenbart för alla fusk. "Ditt förflutna kan och kommer att komma ikapp dig", säger en källa till Daily Mail.

"Vi skulle aldrig neka dopingproblemet"

Samtidigt har nu IAAF gått ut mer och pratat om problemet och säger att de mycket väl vet om det.

– I juli 2015, 10 år efter utgången Helsingfors VM... IAAF beställde ytterligare åter analyser på rester av urinprov med den mest avancerade analystekniken.

– Resultaten av dessa ytterligare analyser förväntas rapporteras inom kort och vid behov, kommer IAAF att skriva om historieböckerna ännu en gång. Vi skulle aldrig förneka dopingproblemet i friidrott. Naturligtvis finns det, säger IAAF talesman Nick Davies i går kväll.