Mo Farah lägger korten på bordet

Storstjärnan visar upp sina egna blodvärden

1 av 2 | Foto: AP
SPORTBLADET

Först anklagades hans tränare Alberto Salazar för att ha dopat aktiva.

Sen kom uppgifterna om mängder av ”onormala” blodvärden i en omtalad dopningsdokumentär.

– Jag gör gärna vad som krävs för att bevisa att jag är en ren idrottare, säger han.

Det har varit en turbulent vår och sommar för världens just nu största långdistansstjärna, britten Mo Farah.

Först kom uppgifter från BBC om att hans tränare Alberto Salazar dopat flera av Farahs träningskamrater i Oregon, bland annat världslöparen Galen Rupp. Inga bevis fanns för att Farah själv dopat sig men misstankarna kastade en lång skugga över superstjärnan som aviserat att ett uppbrott med Salazar kan vara nära.

När sedan den uppmärksammade tyska dokumentärfilmaren Hajo Seppelt, med tillhörande publicering i Sunday Times, offentliggjorde en uppseendeväckande mängd blodvärden ur IAAF:s egen databas från åren 2001-2012 tog dopningssnacket fart igen.

”Mitt eget beslut”

Sunday Times skrev om hur en engelsk löpare hade uppseendeväckande höga värden och trots att tidningen skrev att det inte handlade om just Farah så har nu den dubble OS-mästaren från London bestämt sig för att ta ytterligare ett steg för att bevisa sin oskuld. Tillsammans med ytterligare sju löpare har han offentliggjort sina blodvärden från databasen i Sunday Times. 

– Beslutet att redovisa mina provresultat har jag tagit själv. Jag har alltid sagt att jag gärna visar upp det som krävs för att bevisa att jag är en ren idrottare, säger han.

Grafen (se i bildspel) visar på på helt normala värden för Farah som dessutom uppvisar en jämnhet sett över de sju åren han testats.

Att redovisa testvärden är något Farah gärna fortsätter att göra.