Dopad ryska krävs på 15 miljoner kronor

"Kommer att ta till alla juridiska möjligheter"

SPORTBLADET

Ryska Liliya Shobukhova, 39, vann Chicago Marathon tre år i rad samt World Marathon-serien 2009/10.

I januari 2013 stängdes hon av för bloddoping – nu kräver arrangörerna henne på omkring 15 miljoner kronor.

– Skulle vi inte klara att driva in pengarna kommer vi att ta till alla juridiska möjligheter, säger Chicago Marathons talesperson Cindy Hamilton.

Tre år på rad vann Liliya Shobukhova Chicago Marathon, 2009, 2010 samt 2011, och tog också hem London Marathon 2010 medan hon året efter placerade sig på en andraplats i tävlingen.

Hon vann dessutom den sammanlagda World Marathon-serien säsongen 2009/10.

I januari 2013 stängdes den 39-åriga ryskan av från allt tävlande i två år sedan hon testats positivt för bloddoping.

På grund av fallets omfattning krävde det internationella friidrottsförbundet en förlängning av straffet och ärendet togs upp i idrottens skiljedomstol CAS i Lausanne. Där beslutade man också att avstängningen skulle förlängas med 14 månader och vara till och med mars 2016.

"Överväger alla lagliga åtgärder"

Det har fått arrangörerna av Chicago Marathon och ansvariga för Marathon-serien att reagera och de båda kräver nu marathonlöperskan på omkring totalt 15 miljoner kronor.

– Skulle vi inte klara att driva in pengarna kommer vi att ta till alla juridiska möjligheter, säger Chicago Marathons talesperson Cindy Hamilton enligt vg.no.

Anledningen är att Shobukhova i samband med loppen i USA ska ha fått runt 2 miljoner kronor i prispengar, ungefär 4 miljoner i startpengar samt närmare 750 000 kronor i tidsbonus under loppen.

Då hon vann World Marathon-serien fick hon runt 8 miljoner kronor.

– Vi överväger alla lagliga åtgärder för att återfå våra pengar, säger chefen för marathontävlingsserien World Marathon Majors, Tim Hadzima, till Chicagotribune.com.

På grund av avstängningen har Shobukhovas alla resultat sedan 2009 strukits.