Tyska friidrottare slår tillbaka mot IAAF

"Vi kan inte lita på er längre, ni skadar vår sport"

SPORTBLADET

Läckta uppgifter från internationella friidrottsförbundet, IAAF, visade att ett 50-tal friidrottare ska ha varit dopade i OS och VM på 2000-talet.

Nu slår några av tysk friidrotts största stjärnor tillbaka mot förbundet.

"IAAF, vi kan inte lita på er längre", säger diskuskastaren Robert Hartling i en film som är publicerad på Youtube.

Under förra helgen kom uppgifter som skakade om friidrottsvärlden – 55 guldmedaljörer i OS och VM på 2000-talet ska ha varit bloddopade idrottare.

Detta stod klart sedan uppgifter från det internationella friidrottsförbundet, IAAF, läckt ut.

Tyska radio- och tv-bolaget ARD/WRD fick ta del av en databas med 12 000 blodprov från 5000 friidrottare och analyser av materialet visade att resultaten var tveksamma eller visade tydliga tecken på doping.

Nu slår några av tysk friidrotts största stjärnor, med diskuskastaren Robert Harting i spetsen, tillbaka mot IAAF.

"IAAF, vi kan inte lita på er längre. Ni skadar vår sport, vi måste agera nu och det här är vad vi har att säga", är Harting en att säga i inledningen av filmen som är publicerad på Youtube.

Uppmanar till hashtag "hitIAAF"

Därefter kommenterar 30-åringen att "du förrådde min tro" medan andra friidrottare säger att IAAF "krossade mina barndomsdrömmar" samt "jag vill springa mot rena atleter, inte mot monster".

I slutet av filmen uppmanar de alla att använda hashtagen "hitIAAF".

IAAF har gått ut med uppgifter om att de ska prata om problemet och att idrottare som varit dopade under tidigare mästerskap kan komma att fråntas sina medaljer.

– Resultaten av dessa ytterligare analyser förväntas rapporteras inom kort och vid behov, kommer IAAF att skriva om historieböckerna ännu en gång. Vi skulle aldrig förneka dopingproblemet i friidrott. Naturligtvis finns det, säger talesmannen för IAAF Nick Davies.