28 fast i omtestning av gamla VM-prover

Ryskan Tatyana Tomashova på bilden en av de misstänkta.
SPORTBLADET

Friidrottens historieböcker är på väg att skrivas om.

IAAF meddelar i dag att man testat om alla dopningsprov från VM 2005 och 2007 och funnit 28 aktiva med totalt 32 onormala testvärden.

De som fortfarande är aktiva stängs av under processen och stoppas från VM i Peking.

Friidrottsnyheterna om dopning har duggat tätt sedan ARD och Sunday Times publicerade de uppmärksammade siffrorna ur IAAF:s egen blodvärdes-databas.

Men redan innan den kom ut så hade IAAF påbörjat sitt arbete med att testa om gamla dopningsprov från VM 2005 och 2007 med helt ny teknologi.

Resultatet ser ut att skriva om friidrottens historieböcker ordentligt. 32 resultat, av 28 aktiva, visar på det IAAF kallar "adverse findings" (avvikande resultat) och nu inleds en process mot dessa.

Kommer dela ut nya medaljer

IAAF vill under den processen inte namnge eller gå ut med nationalitet på de aktiva. Enligt pressmeddelandet har de flesta lagt av och även senare i karriären åkt dit för dopning. De som fortfarande är aktiva har stoppats från att delta i VM i Peking som inleds den 22:a augusti.

Skulle de 28 aktiva fällas så kommer IAAF att skriva om resultatlistorna och dela ut medaljerna till nya aktiva.

Daily Mail skrev i förra veckan att det här offentliggörandet var på gång och då hävdade man att ryska mästarinnan på 1500 meter i år och världsmästarinnan från 2005, Tatyana Tomashova, var en av de aktiva som nu fastnat i efterhand.

Enligt BBC-journalisten Dan Roan så kommer IAAF inom kort kunna redovisa namnen som enligt journalisten ska vara "mestadels ryssar".