– Åker du inte fast i dag kan du göra det i morgon

SPORTBLADET

Nya analysmetoder är "gamla" fuskares fiende.

Internationella friidrottsförbundet IAAF:s avslöjande om 28 misstänkta dopningsfall under VM 2005 och 2007 kommer sannolikt att följas av fler.

– Det gäller att passa sig. Åker du inte fast i dag kan du göra det i morgon, säger dopningsexperten Arne Ljungqvist till TT.

Arne Ljungqvist

28 friidrottare från VM 2005 i Helsingfors och VM 2007 i Osaka misstänks för dopning efter att testerna analyserats på nytt. En stor majoritet av de misstänkta har slutat tävla och några har redan blivit avstängda, skriver Internationella friidrottsförbundet IAAF i ett pressmeddelande. Enligt IAAF ska inte någon av de misstänkta tävla i VM i Peking som avgörs 22–30 augusti.

Enligt dopningsexperten Arne Ljungqvist, bland annat före detta vice ordförande i antidopningsbyrån Wada och ordförande för IAAF:s medicinska kommitté 1981–2004, går det inte med säkerhet att säga att de aktuella dopningsproverna kommer från medaljörer.

– Nej, det riskerar att bli fel. Det kan bara IAAF svara på. Man brukar testa de fyra första, några från semifinalerna och några från försöksomgångarna, säger han.

Steroider vanligast

Inte heller kan man vara säker på vilken typ av dopning som misstänks.

– Ingen aning. Det handlar om urinprover. Med dem brukar man fastslå bruk av stimulantia, steroider och erytropoetin (epo). Rent generellt är steroider vanligast. De står för mellan hälften och två tredjedelar av de positiva dopningsproven, säger Ljungqvist.

I och med de förfinade analysmetoderna kommer sannolikt fler avslöjanden från senare mästerskap.

"Trist men nödvändigt"

På det följer omskrivna resultatlistor i efterhand.

– Det är trist men nödvändigt. Förhoppningsvis får det här en avhållande effekt. 2005 var reglerna (om återanalyser) relativt nya och det tar tid innan kunskapen sprider sig, säger Arne Ljungqvist.

Det var i våras som IAAF började återanalysera prover från de två världsmästerskapen för andra gången, med hjälp av den senaste teknologin. Totalt fann man 32 prover med onormala värden från sammanlagt 28 idrottare. Tidigare har totalt nio friidrottare blivit avstängda till följd av återanalyserade prover från olika VM.

IAAF namnger ingen av de misstänkta friidrottarna med hänvisning till rättsprocessen.

TT