Dopningsrapport stoppades av IAAF

Visar fusk vid VM 2011

SPORTBLADET

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) har förhindrat publiceringen av en studie som visar på omfattande fusk inför friidrotts-VM i Daegu i Sydkorea 2011.

Rankning: Sveriges 10 största friidrottstalanger

Undersökningen, som gjorts av universitetet i Tübingen i Tyskland, visar att omkring en tredjedel av deltagarna hade dopat sig före mästerskapen.

– Studien är ett självständigt initierat vetenskaplig forskningsprojekt och inte på uppdrag av IAAF, säger universitetet som gjort studien i ett uttalande.

Internationella antidopningsbyrån Wada sponsrade studien men publiceringen av den stoppades av IAAF, uppger BBC.

"IAAF:s fördröjning av publiceringen under så lång tid utan giltiga skäl är ett allvarligt ingrepp i rätten till publicering", heter det i ett uttalande från universitetet.

Avslöjandet görs av The Sunday Times och tyska radio- och tv-bolaget ARD/WDR, som har tagit del av studien.

Resultaten är liknande dem som mediebolagen avslöjade för drygt två veckor sedan efter att de kommit över en databas med dopningsprover.

"IAAF har blockerat det"

Sunday Times rapporterar att hela 29-34 procent av de 1800 deltagarna i mästerskapet ska ha brutit mot dopingreglerna under de tolv senaste månaderna innan VM 2011.

Även om IAAF inte hade något att göra med studierna så hade de makten att göra så att det aldrig kom till kännedom.

På frågan om varför det aldrig har offentliggjorts svarar Dr Rolf Ulrich på universitetet i Tübingen att IAAF inte ville det.

– Det är för att IAAF har blockerat det och jag tror att de är aktörer mot Wada och att de har blockerat det hela.

Rankning: Sveriges 10 största friidrottstalanger