”Du är ett barn, vi ska klä dig”

Symmonds har kommenterat förbundets klädkrav

SPORTBLADET

Det amerikanska friidrottsförbundet valde att stoppa Nick Symmonds , 31, från VM sedan han vägrat klädkravet.

Nu kommenterar han händelsen.

– Det är som att säga, "du är ett barn, vi ska klä dig", säger han.

För snart en vecka sedan valde det amerikanska friidrottsförbundet att låta en av de stora förhandsfavoriterna vid VM i Peking, Nick Symmonds, stanna hemma. Anledningen var att den amerikanske medeldistanslöparen, som vann silver på VM 2013, tagit ställning och vägrat att skriva under de villkor förbundet kräver av sina idrottare – ett kontrakt som reglerar hur man måste klä sig.

Kontraktet med det amerikanska friidrottsförbundet gällde nämligen sportjätten Nike medan Symmonds själv är sponsrad av konkurrenten Brooks. Han upplevde att förbundet försökte styra vad han skulle ha på sig även under sin fritid och ville inte riskera sin relation med Brooks.

Nu har 31-åringen valt att kommentera händelsen.

Hoppas att diskussion väcks

– De försöker säga till en 31-åring vad han kan och inte kan klä sig i 24 timmar om dagen, vad jag kan sova i, vad jag kan gå till badrummet i, vad jag kan dricka mitt morgonkaffe i, säger han till the New York Times.

– Det är som att säga, "du är ett barn, vi ska klä dig". Byt mina blöjor när ni ändå håller på.

Förhoppningen med uttalandet är att en diskussion om friidrottares rättigheter och möjligheter till försörjning ska väckas.    

– Ibland tittar folk på OS och tror att vi fortfarande är amatörer. Det här är ingen hobby. Jag är vd över mitt eget företag. Det här är min karriär, mitt jobb. Jag måste se till att skydda de kontrakt jag har med mina samarbetspartners