Nya skandalen – mästaren dopad

Stängs av i åtta år

Foto: Foto: TT
Asli Cakir Alptekin
SPORTBLADET

Asli Cakir Alptekin tog oväntat guld i London-OS.

Efter en lång process kommer nu beskedet:

Hon döms till åtta års avstängning för bloddopning.

Abeba Aregawi var favorit att ta hem OS-guldet på 1 500 meter i London 2012. I stället slutade hon femma – och turkiskan Asli Cakir Alptekin tog hem guldet, vilket fick många att höja på ögonbrynen.

Kort efteråt riktades dopningsmisstankar mot Alptekin. Men löperskan friades från anklagelserna av det turkiska förbundet.

Lång avstängning

Nu, flera år senare, är en lång process över.

Enligt AP har Idrottens skiljedomstol (Cas) bedömt att Asli Cakir Altpekin gjort sig skyldig till bloddopning och hon kommer enligt nyhetsbyrån att stängas av i åtta år.

Det är inte första gången som Alptekin, 29, stängs av. Tidigare i karriären missade hon två junior-VM efter att ha testats positivt, och hon nekades att tävla i VM 2013 på grund av för höga blodvärden.

”Blir mörkrädd”

Det här är ytterligare en i raden av dopningsskandaler som skakar friidrotten inför VM, som börjar i helgen. Förra veckan kom uppgifter om att Internationella friidrottsförbundet (IAAF) ska ha förhindrat publiceringen av en studie som visar på omfattande fusk inför friidrotts-VM i Daegu i Sydkorea 2011, vilket fick Kajsa Bergqvist att ryta till.

– Man blir fullkomligt mörkrädd när man hör såna här resultat. Stämmer det dessutom att det har mörklagts är det en riktig skandal, sa Bergqvist i SVT:s Sportspegeln.