Emma Green: ”Betyder mycket att ha någon”

Foto: Foto: TT / Emma Green
SPORTBLADET

Sommar och stort friidrottsmästerskap – men för första gången på elva år ingen Emma Green, 30.

I stället kämpar hon för att bygga upp sin kropp igen, hoppas på andra svenska höjdframgångar och åker på vanlig sommarsemester med nyblivna sambon Emil Salon, 29.

– Det betyder jättemycket att ha något annat att vara glad över och någon som stöttar på nära håll, säger hon.

30 svenska friidrottare – så gick det sen

Höjdfinalen på VM 2005 var en svensk friidrottsdag att komma ihåg. Kajsa Bergqvist vann VM-guld och på bronsplats slog Emma Green igenom stort för svenska folket med personliga rekordet 1,96.

Sedan dess har det avgjorts tio ytterligare utomhusmästerskap i friidrott och Emma Green har varit med på allihop. Men i Peking bryts den imponerande sviten, i stället kämpar Emma Green med att få ordning på ett krånglande diskbråck och en kropp som även i övrigt lider sviterna av tio år på världsnivå.

– Det har väl gått både och, framåt och bakåt, och nu känns det som det går framåt igen. Men jag vet inte riktigt hur lång tid det tar eller vad som är det optimala, det går inte riktigt att säga. Det är det som är det svåra, säger hon.

"Kändes som det behövdes”

Hur känns det att för första gången följa ett mästerskap från hemmaplan?

– Eftersom det inte blivit något på hela sommaren så känns det inte konstigt, det känns mer naturligt. Sen känns det så klart konstigt att inte tävla alls. Det är speciellt, men också lite skönt. Jag har som sagt tävlat varenda sommar sen långt innan jag var med på mitt första VM 2005.

Det är ett och ett halvt år sedan Emma Green skiljde sig med tränaren Yannick Tregaro. Nu är hon ganska nybliven sambo med basketspelaren Emil Salon, som spelade i Umeå i basketligan i fjol. Att kunna börja samboskapet med en ”vanlig sommarsemester” har varit varit bra för att ta ny sats mot Rio.

– Jo det har varit en jättebra sommar, det känns skönt att bara kunna få ha det. Det är klart att jag har haft bra somrar innan också, men det känns som det här behövdes. Att få ladda om och var lite vanlig, det är viktigt.

Tror på svensk medaljchans

Det underlättar att vara kär helt enkelt?

– Ja, precis. Det är bra.

Vad betyder det att ha Emil som stöd när det går tyngre på banan?

– Det betyder jättemycket så klart. Det handlar verkligen om att må bra och friidrottsmässigt är inte det det lättaste. Så absolut, det hjälper jättemycket att ha något annat att vara glad över och någon som stöttar på nära håll.

Och även om varken Emma Green – eller Ebba Jungmark – kommer vara med i Peking har Sverige två representanter i grenen i form av årets genombrottstjej Erika Kinsey och sent inkvalade Sofie Skoog.

– Det är grymt, fantastiskt, säger Green och menar att Erika Kinsey går in med chans på en medalj.

– Jag tror hon har jättebra chanser, det finns definitivt kapacitet. Hon har liksom inget att förlora, bara allt att vinna.

– Sen är det så att kvinnligt höjdhopp ofta känns öppet på förhand, det är inte alltid så många som hoppat bra inför men sen på mästerskap skärper de till sig och hoppar väldigt bra. Men jag tror hon kan hoppa väldigt bra om hon får allt att stämma.

FOTNOT: Fridrotts-VM avgörs 22–30 augusti i Peking.

30 svenska friidrottare – så gick det sen

FAKTA

Har hoppat 2.01

Namn: Emma Green.

Ålder: 30.

Bor: I Göteborg med sambon Emil Salon, 29.

Persobästa: 2.01 ute, 1.98 inomhus.

Största meriter: VM-brons 2005, EM-silver 2010, EM-brons 2012.

Fler svenskar som missar VM

Andra svenska friidrottare som missar VM pga nuvarande/tidigare skador:

Meraf Bahta

Isabellah Andersson

Sanna Kallur

Ebba Jungmark

Sofi Flink

Mustafa Mohamed