Siktar på guld – sen njurtransplantation

Världsstjärnan berättar om livshotande sjukdomen: "Jag har varit väldigt deprimerad”

1 av 2 | Foto: Foto: AP
SPORTBLADET

PEKING. Världsrekordhållaren på 110 meter häck, Aries Merritt, har haft tre tunga säsonger.

I en intervju med IAAF berättar han nu om den livshotande sjukdomen som sänkt honom, drömmen om att ändå ta VM-guld och njurtransplantationen som väntar – bara fyra dagar efter häckfinalen.

– Jag har varit väldigt deprimerad, säger han.

2012 var en drömsäsong för amerikanska häcklöparen Aries Merritt. Han vann OS i London och i Bryssel samma år slog han det gällande världsrekordet på 110 meter häck med en tid på 12,80.

Alla väntade sig att amerikanen skulle dominera världsfriidrotten de kommande åren men 2013 blev inte ett lika starkt år och 2014 var han en skugga av sitt forna jag med ett årsbästa på 13,27.

Nu, bara en vecka innan han ska gå in i VM i Peking, berättar han om anledningen till de tyngre säsongerna. Strax efter VM i Moskva 2013 fick Merritt reda på att han levde med en svår, ärftlig njursjukdom. Dessutom hade hans njurar attackerats av ett så kallat parvovirus vilket nötte ner både njurfunktion och benmärg.

– När de berättade att jag hade en njursjukdom så blev jag förkrossad. Att inte kunna göra det jag älskar mest var väldigt smärtsamt att inse. Jag levde i förnekelse ett tag och var väldigt deprimerad. Jag var glad att de hittade problemet, men det var tufft att få efter att jag haft en så fantastisk säsong 2012, säger han i en intervju med IAAF.

"Göra det jag älskar”

Hela vintern och början av våren 2013/14 så behandlades Merritt på sjukhus, försöken att stoppa parvoviruset resulterade i att njurarna blev bättre men behandlingen slet hårt på övriga kroppen.

Ändå valde han att börja tävla den sommaren, nästan helt utan träningsbakgrund. Tiderna var långt ifrån världsrekordklass men Merritt är nöjd med beslutet.

– Efter att man sagt att jag aldrig skulle kunna springa igen så var jag så glad att jag kunde göra det jag älskar igen.

Siktar på medalj

I år har han kunnat träna bättre och efter bra amerikanskt mästerskap så lyckades han sno sista VM-platsen – trots att hans njurfunktion enligt fortfarande bara är på 20 procent. Därför ska han i början av september genomgå en njutransplantation.

Men först siktar han på en VM-medalj.

– Mitt mål i Peking skiljer sig inte från någon annans: jag vill vinna och bli världsmästare. Men i min nuvarande situation förstår jag att oddsen är emot mig. Att ta mig till final och knipa en medalj skulle räcka mer än väl, säger Aries Merritt.